Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Μαθητές με φαντασία έφτιαξαν ηλιακό φούρνο στην Ιεράπετρα!


Μια πραγματικά πρότυπη "πράσινη" κατασκευή, ένας ηλιακός φούρνος, δημιουργήθηκε από μαθητές στην Ιεράπετρα, προκαλώντας το θαυμασμό πλήθους επισκεπτών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας, στο οποίο εκτίθεται.

Οι μαθητές που παρακολουθούν τα προγράμματα αειφόρου εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το τμήμα των μηχανολόγων του ΕΠΑΛ, κέρδισαν με το σπαθί τους τα βλέμματα των επισκεπτών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας.
Ο ηλιακός φούρνος που δημιούργησαν αποτελείται από τεμάχια καθρέπτη αλουμινίου, έχει διάμετρο 1,05μ και είναι ένα κοίλο κάτοπτρο, που συγκεντρώνει όλες τις ακτίνες του ήλιου στο κέντρο του, όπου τοποθετείται το σκεύος μαγειρέματος. Ο φούρνος ισχύος 1.000 watt, είναι ο ισχυρότερος του είδους του και έχει τη δυνατότητα να μαγειρεύει όλα τα φαγητά.


Χωρίς κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, καυσόξυλων ή πετρελαίου και μοναδικό όπλο τους την πράσινη τεχνολογία, οι μαθητές μαγείρεψαν ιδιαίτερα εύγευστα φαγητά όπως κακαβιά, μακαρονάδες, σπεντζοφάι και ριζότο με θαλασσινά!

Ο φούρνος διαθέτει χειροκίνητο σύστημα καθέτου τοποθέτησής του προς τις ακτίνες του ήλιου, ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ηλιακή ακτινοβολία.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας που ιδρύθηκε το 2006, αλλά ξεκίνησε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2007, ως κύριο σκοπό του έχει την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την αγωγή των μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε θέματα αειφόρου εκπαίδευσης.

Το κέντρο απευθύνεται σε μαθητές, σε εκπαιδευτικούς, σε γονείς αλλά και σε όλη την τοπική κοινωνία, ενώ χιλιάδες από αυτούς έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα και τα σεμινάρια του.
cosmo