Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την τελευταία εκτόξευση του Endeavour την Παρασκευή

Image
Την τελευταία του αποστολή στο διάστημα STS-134 –και την προτελευταία για το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων της NASA- πρόκειται να εκτελέσει στις 29 Απριλίου το διαστημικό λεωφορείο Endeavour. Η εβδομάδα της εκτόξευσης όπως αποκαλείται ξεκίνησε εχθές και η αντίστροφη μέτρηση θα ξεκινήσει σήμερα στις 2 το μεσημέρι τοπική ώρα.

Ήδη οι θυρίδες του τμήματος φόρτωσης έχουν κλείσει, ασφαλίζοντας το φορτίο του Endeavour στην εξέδρα 39A και αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα το διαστημικό λεωφορείο θα αφήσει την εξέδρα την Παρασκευή στις 3:47 το απόγευμα.


Το πλήρωμα του Endeavour αποτελείται από 6 άτομα: Τον διοικητή της πτήσης Mark Kelly –σύζυγο της προσφάτως «νεκραναστημένης» γερουσιαστή στης Αριζόνα Gabrielle Giffords η οποία στις 8 Ιανουαρίου είχε πυροβοληθεί εξ επαφής στο κεφάλι -, τον πιλότο Gregory H. Johnson και τους ειδικούς αποστολής Michael Fincke, Greg Chamitoff, Andrew Feustel και τον «εκπρόσωπο» από την ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος ESA Roberto Vittori.

Η αποστολή θα διαρκέσει 14 ημέρες και το Endeavour θα μεταφέρει στον διεθνή διαστημικό σταθμό τον μαγνητικό φασματογράφο Alpha, δύο κεραίες επικοινωνιών με τη Γη στην S-μπάντα μια δεξαμενή καυσίμου υπό πίεση και ανταλλακτικά για το πρώτο ρομποναύτη τον Dextre.

Ο φασματογράφος πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση της κοσμικής ακτινοβολίας και τον εντοπισμό άγνωστων σωματιδίων, ενώ θα επικεντρωθεί και στην έρευνα για την ανακάλυψη σωματιδίων σκοτεινής ύλης και αντι-ύλης.

Image

Οι έξι αστροναύτες της πτήσης STS-134 σε μια αφίσα που παραπέμπει σε αντίστοιχες των ταινιών Star-Trek. Στο μέσο διακρίνεται ο επικεφαλής της αποστολής Mark Kelly ποζάροντας ως νέος...Jean-Luc Picard.

 defencenet.gr