Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Φωτοσύνθεση με τεχνητά μέσα

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο τεχνητό φύλλο, το οποίο θα έχει την ικανότητα να φωτοσυνθέτει όπως τα κανονικά.

Το νέο ηλιακό «κύτταρο» έχει τη δυνατότητα να αντιγράφει την διαδικασία της φωτοσύνθεσης και οι επιστήμονες πιστεύουν πως στο μέλλον θα αποδειχθεί πολύτιμο στο μέλλον της παραγωγής του ηλεκτρισμού.


Το τεχνητό φύλλο, αποτελείται από το πυρίτιο, καταλύτες και ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Στην παρουσίασή του, ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, Ντάνιελ Νοσέρα, επεσήμανε πως είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο, ωστόσο η πρώτη απόπειρα που είχε γίνει πριν από περίπου δέκα χρόνια, απέδειξε πως το κύτταρο που είχε δημιουργηθεί τότε δεν ήταν πρακτικό για ευρεία χρήση.

Αυτό, επειδή αποτελούταν από ακριβά μέταλλα, ενώ ήταν τόσο ασταθές, που η διάρκεια ζωής του δεν ξεπερνούσε τις 24 ώρες.
Ωστόσο, η νέα συσκευή, αν τοποθετηθεί σε ένα γαλόνι νερού το οποίο το βλέπει ο ήλιος, παράγει τόσο ηλεκτρισμό, όσος χρειάζεται για την ημερήσια λειτουργία ενός σπιτιού.

Τα πρώτα πειράματα που έγιναν, έδειξαν πως το «τεχνητό φύλλο» μπορεί να λειτουργεί με τους ίδιους ρυθμούς για 45 ώρες, ενώ ο επικεφαλής της ομάδας, το χαρακτήρισε ως «ιερό δισκοπότηρο της επιστήμης».
newsbomb