Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Τεχνολογία NASA για... καθαρά φωτοβολταϊκά

Τα «Rover» στον Κόκκινο Πλανήτη με τη χρήση μιας ηλεκτρικής εκκένωσης καθαρίζουν την επιφάνεια των φωτοβολταϊκών τους από τη σκόνη
Βελτίωση της αποδοτικότητας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια με τη χρήση φωτοβολταϊκών κυττάρων υπόσχεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, η τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί στις αποστολές των Rover της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ στον Aρη!Τα φωτοβολταϊκά κύτταρα παραμένουν καθαρά από τη σκόνη και τη βρωμιά που μειώνουν την αποδοτικότητα του μέσου, τοποθετώντας ένα απλό σύστημα αυτόματου καθαρισμού το οποίο έχει εγκατασταθεί στα ρομπότ της NASA....

Τα Rover στον Κόκκινο Πλανήτη έχουν αισθητήρες που εντοπίζουν τα σημεία στα οποία επικάθεται η σκόνη και με τη χρήση μιας ηλεκτρικής εκκένωσης καθαρίζουν τα σημεία αυτά κρατώντας τα φωτοβολταϊκά λαμπερά.
Ο Μαλέι Μάζουμντερ, που ήταν ο εμπνευστής του συστήματος καθαρισμού των φωτοβολταϊκών των Rover, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ:
«Ενα στρώμα σκόνης 4 γραμμαρίων ανά τετραγωνικό μέτρο μειώνει την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική κατά 40%.
ΑριζόναΣτην Αριζόνα η σκόνη που επικάθεται σε διάστημα ενός μήνα είναι τέσσερις φορές περισσότερη, ενώ ο ρυθμός εναπόθεσης της σκόνης στην Αυστραλία, την Μέση Ανατολή και την Ινδία είναι ακόμα μεγαλύτερος».
Στα Rover για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρόδια από οξείδιο του ινδίου, τα οποία ενεργοποιούνται και φορτίζουν την επιφάνεια με στατικό ηλεκτρισμό, αφότου ειδικοί αισθητήρες αντιληφθούν πως η συγκέντρωση σκόνης είναι σε κρίσιμα επίπεδα.
Σύμφωνα με τον Μάζουμντερ, η διαδικασία αυτή αφαιρεί περίπου το 90% της σκόνης σε λιγότερο από δύο λεπτά και χρησιμοποιεί ελάχιστη ποσότητα από την παραγόμενη ενέργεια.
ethnos.gr