Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Διαστημικές εκδρομές εν όψει!




Θα μπορεί να απογειώνεται όπως ένα κανονικό αεροσκάφος, θα έχει όμως τη δυνατότητα να φθάσει ως τα... αστέρια! Ο λόγος για το Skylon, το φουτουριστικό σκάφος μήκους σχεδόν 83 μ. που σχεδίασαν βρετανοί επιστήμονες και αναμένεται να στοιχίσει περί τα 835 εκατ. ευρώ.

Το χτίσιμο του χωρητικότητας 24 επιβατών σκάφους, που παραπέμπει σε πύραυλο και θα ταξιδεύει στην τροχιά της Γης, έχει αναλάβει η βρετανική εταιρεία Reaction Εngines. .........

Σύμφωνα με εκπροσώπους της, μάλιστα, το Skylon θα μεταφέρει τους διαστημικούς «τουρίστες» εκτός της ατμόσφαιρας της Γης πέντε φορές ταχύτερα από τον ήχο χάρη σε δύο πανίσχυρες μηχανές εσωτερικού τύπου με τις οποίες θα είναι εξοπλισμένο. Το μυστικό κρύβεται στον πρωτοποριακό σχεδιασμό τους που θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να λειτουργούν συνδυάζοντας οξυγόνο με υδρογόνο.

Για τους ενδιαφερομένους, οι ερευνητές τώρα ισχυρίζονται ότι οι νέες τεχνολογίες, πέρα από ιλιγγιώδη ταχύτητα, χαρίζουν στην περιπετειώδη εμπειρία πολύ χαμηλότερο κόστος: η κάθε πτήση θα στοιχίζει μόλις 7,5 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τα 115 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την εκτόξευση ενός διαστημικού πυραύλου. Μελλοντικά μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι επινοητές του επιβατικού διαστημικού σκάφους, το Skylon δεν αποκλείεται να αντικαταστήσει τους πυραύλους που μεταφέρουν φορτία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΙSS).

«Η πρόσβαση στο Διάστημα αποτελεί μέχρι στιγμής ένα εγχείρημα ιδιαίτερα τσουχτερό, ωστόσο δεν υπάρχει νόμος της φυσικής που να επιτάσσει κάτι τέτοιοΤώρα μένει να το αποδείξουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Βάρβιλ, τεχνικός διευθυντής της Reaction Εngines.
tovima.gr