Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Κάνε μια ευχή! (video)

«Βροχή» αστεριών απόψε (μετά τις 9:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας) σε ένα ουράνιο υπερθέαμα το οποίο θα είναι ορατό σε διάφορα σημεία της γης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Κάνε μια ευχή! (video)Πιστοί για μια ακόμη χρονιά, οι Περσείδες, οι πολυπληθείς διάττοντες αστέρες, θα δώσουν το παρών με τους ουρανούς του πλανήτη μας.
Το αποκορύφωμα του φυσικού αυτού φαινομένου θα εκδηλωθεί σήμερα, Πέμπτη, με μια θεαματική «αστρική βροχή» - ορατή σε διάφορα σημεία της Γης -ανάμεσά τους και η Ελλάδα. ...

Τυχεροί όσοι βρίσκονται κάτω από καθαρό νυχτερινό ουρανό. Έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για να απολαύσουν ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα.
Ειδικά φέτος, το φαινόμενο συνδυάζεται με μια σύγκλιση πλανητών, που θα είναι ορατή μετά την δύση του Ηλίου και μέχρι τις 10 μ.μ., όταν η Αφροδίτη, ο Κρόνος, ο Άρης και η Σελήνη (ένα μέρος της) θα βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα κύκλο διαμέτρου περίπου 10 μοιρών.

Οι ειδικοί της NASA θεωρούν ότι μετά το 2007 υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες για την παρακολούθηση του φαινομένου, κυρίως από σκοτεινές περιοχές στην εξοχή, ώστε να μην παρεμβάλλονται τα φώτα των πόλεων.

Αν και ονομάζονται Περσείδες, επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αυτό αποτελεί οπτική αυταπάτη. Στην πραγματικότητα είναι μικροί διαστημικοί βράχοι (ουρές κομητών) που καίγονται αργά, μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα της γης.
Καθώς πλησιάζουν με ταχύτητα γύρω στα 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη.
Σπάνια φτάνουν στο έδαφος, καθώς καίγονται ολοσχερώς κατά την πτώση τους.
sport-fm.gr