Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Τρισδιάστατο τραπέζι για δύο

Ενα τρισδιάστατο διαδραστικό τραπέζι για δύο προτείνει η γαλλική εταιρεία εικονικής προσομοίωσης Ιmmersion.

Εμπνευσμένοι από την υπάρχουσα τεχνολογία του Surface της Μicrosoft, οι επιστήμονες από το Μπορντό αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, προσθέτοντας μια τρισδιάστατη οθόνη στην επιφάνεια του «μαγικού» τραπεζιού αφής.

Το τραπέζι είναι σχεδιασμένο ώστε να ψυγαγωγεί δύο χρήστες ταυτόχρονα. Προκειμένου να μπορούν να απολαμβάνουν την τρισδιάστατη τεχνολογία οφείλουν να φορούν τα ειδικά γυαλιά, ενώ ένα άγγιγμα στην οθόνη είναι αρκετό για να ελέγξουν το σύστημα. ...


Επειδή ακριβώς συνήθως οι χρήστες στέκονται απέναντι ο ένας από τον άλλον, οι ειδικοί φρόντισαν να ενσωματώσουν στα γυαλιά ένα προηγμένο σύστημα ενεργού διαφράγματος το οποίο με τη βοήθεια υπερευαίσθητων αισθητήρων επικοινωνεί με την οθόνη και προσαρμόζει την εικόνα ανάλογα με τη θέση του καθενός, προκειμένου να βλέπουν την εικόνα ίσια και όχι ανάποδα.

Σε πρώτη φάση, η εταιρεία δημιούργησε ένα παιχνίδι πόλης για δύο παίκτες, κατά το οποίο οι ίδιοι μπορούν να αλλάξουν τη δομή ενός αστικού περιβάλλοντος μέσα από διάφορες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις.

eveniou@tovima.gr
tovima