Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Νέα ουσία πολεμά την παχυσαρκία χωρίς παρενέργειες

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ | Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
Ενα νέο τροποποιημένο ανάλογο του φαρμάκου Αcomplia ενάντια στην παχυσαρκία το οποίο αποσύρθηκε πέρυσι από την ΕΕ καθώς συνδέθηκε με πρόκληση σοβαρών ψυχικών διαταραχών, βοήθησε παχύσαρκα ποντίκια να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν σημαντικούς δείκτες υγείας όπως τα λιπίδια και το σάκχαρο του αίματος χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Ιnvestigation», η οποία διεξήχθη από τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή και διευθυντή του Τμήματος Ανάπτυξης Φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο Νortheastern στη Βοστώνη κ. Αλ.Μακρυγιάννη και τον ούγγρο δρα Τζορτζ Κούνος από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ στο Μέριλαντ.

Το νέο φάρμακο με την κωδική ονομασία ΑΜ 6545 στοχεύει, όπως και το Αcomplia (δραστική ουσία rimonabant), τους υποδοχείς των κανναβινοειδών- συγκεκριμένα την πρωτεΐνη CΒ1R που εντοπίζεται στον εγκέφαλο αλλά και στο ήπαρ, στο πάγκρεας, στον μυϊκό ...
και στον λιπώδη ιστό. Σε αντίθεση με το rimonabant το οποίο έφθανε ως την CΒ1R του εγκεφάλου, το ΑΜ 6545 μπλοκάρει την πρωτεΐνη μόνο στα περιφερικά όργανα. Οπως εξηγεί ο δρ Κούνος στο «Βήμα» «ορισμένοι πίστευαν μέχρι σήμερα ότι οι υποδοχείς κανναβινοειδών που βρίσκονται σε περιφερικούς ιστούς δεν είναι σημαντικοί, ωστόσο η μελέτη μας απέδειξε το αντίθετο».
Παχύσαρκα ποντίκια που έλαβαν το νέο μόριο έχασαν περίπου 12% του σωματικού βάρους τους. Βέβαια η μείωση του βάρους σε ζώα που έλαβαν rimonabant ήταν της τάξεως του 21% και αυτό διότι η συγκεκριμένη ουσία δρα και στον εγκέφαλο όπου βρίσκεται το κέντρο καταστολής της όρεξης, ωστόσο η βελτίωση δεικτών όπως τα λιπίδια του αίματος και το σάκχαρο ήταν ίδια μετά τη λήψη και των δύο ουσιών. «Αυτό είναι άκρως σημαντικό καθώς τα δεινά τής παχυσαρκίας οφείλονται κυρίως στις μεταβολικές αλλαγές που αυτή προκαλεί και όχι τόσο σε αυτά καθαυτά τα περιττά κιλά» λέει ο δρ Κούνος.

Παράλληλα το γεγονός ότι η νέα ουσία δεν δρα στον εγκέφαλο δείχνει να εξαφανίζει τον κίνδυνο ψυχικών διαταραχών. Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Μακρυγιάννης τόνισε ότι «το νέο μόριο είναι πολύ ελπιδοφόρο αφού φαίνεται να έχει οφέλη χωρίς παρενέργειες. Ελέγξαμε τα πειραματόζωα που έλαβαν το ΑΜ 6545 για κατάθλιψη και άγχος και δεν εμφανίστηκαν τέτοια προβλήματα».
Οι δύο ερευνητές εκτιμούν ότι μέσα σε 8-12 μήνες οι πρώτες κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους θα μπορούσαν να αποτελέσουν πραγματικότητα.

tovima