Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Οι 500 ημέρες για το ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη


Τεστ συμβίωσης για τους 6 αστροναύτες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Το εικονικό ταξίδι στον Αρη άρχισε. Για τις επόμενες 500 μέρες, έξι υποψήφιοιαστροναύτες θα βρίσκονται κλεισμένοι σε έναν μεγάλο θάλαμο, αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, όπου θα ζουν και θα εργάζονται σαν να βρίσκονται στο Διάστημα, πηγαίνοντας προς τον Κόκκινο Πλανήτη. 
Το πρόγραμμα του εικονικού ταξιδιού στον Αρη, που όμοιό του δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά, λέγεται Μars 500 και θα διεκπεραιωθεί με τη συνδρομή του ρωσικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Προβλημάτων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Ο μεγάλος θάλαμος, που έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με το εσωτερικό διαστημοπλοίου, βρίσκεται στη Ρωσία και η συνολική του έκταση είναι 550 τετραγωνικά μέτρα. ....

Μάλιστα, ένα μέρος της εγκατάστασης αυτής περιλαμβάνει και έναν ειδικό κλειστό χώρο, στον οποίο υπάρχει χώμα για να μοιάζει με την επιφάνεια του αρειανού εδάφους. Στον χώρο αυτό αναμένεται να εργαστούν οι τρεις από τους έξι αστροναύτες, ύστερα από 250 μέρες, όσο δηλαδή υποτίθεται ότι θα κάνει το διαστημόπλοιο να φθάσει στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι έξι αστροναύτες, τρεις Ρώσοι, δύο Ευρωπαίοι και ένας Κινέζος, σφράγισαν πίσω τους την πόρτα του «διαστημοπλοίου» στις 3 Ιουνίου. Για τους επόμενους 18 μήνες, οι δοκιμασίες που τους περιμένουν είναι πολλές. Η πιο σημαντική από αυτές έχει να κάνει με τις ψυχολογικές τους μεταπτώσεις, τις οποίες θα παρακολουθούν επιστήμονες έξω από το διαστημόπλοιο λεπτό προς λεπτό. Η ψυχική υγεία των αστροναυτών, το πώς θα καταφέρουν να συμβιώσουν 500 μέρες σε έναν κλειστό χωρό 500 τετραγωνικών, είναι ίσως το πιο βασικό στοιχείο για την επιτυχία μιας τέτοιας αποστολής.

Περισσότερο ίσως και από την κατασκευή υλικών για τη θωράκιση του σκάφους από τη θανατηφόρα κοσμική ακτινοβολία ή από την εξέλιξη ενός συστήματος προώθησης, που θα έχει επάρκεια ενέργειας για να φθάσει στον Αρη και να γυρίσει ξανά πίσω στη Γη. Στο εικονικό διαστημόπλοιο, οι έξι αστροναύτες θα ζουν και θα εργάζονται όπως οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Θα τρώνε ειδικές τροφές και θα γυμνάζονται απαραιτήτως δύο ώρες καθημερινά ενώ θα κάνουν μπάνιο μόνο μια φορά την εβδομάδα. Επιπλέον θα έχουν ελεύθερο χρόνο τον οποίο θα αξιοποιούν βλέποντας ταινίες, διαβάζοντας βιβλία, παίζοντας παιχνίδια αλλά και μουσικά όργανα. Το φαγητό τους θα βρίσκεται μέσα στο «διαστημόπλοιο», αποθηκευμένο, και οι μόνες παροχές που θα έχουν από τον έξω κόσμο θα είναι ηλεκτρισμός, νερό, και λίγος φρέσκος αέρας. Οποιαδήποτε βλάβη παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε όργανο, θα πρέπει να την επισκευάσουν μόνοι τους.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ επόμενους 18 μήνες, το πώς θα καταφέρουν να συμβιώσουν σε έναν κλειστό χώρο 500 τ.μ. είναι ίσως το πιο βασικό στοιχείο για την επιτυχία μιας τέτοιας αποστολής

tanea on-line/ M.A.R.C-review