Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ευεργετική η εκμάθηση μουσικών οργάνων

Βελτιώνει την παιδική ικανότητα ανάγνωσης και λόγου

Ευεργετική η εκμάθηση μουσικών οργάνων

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου βελτιώνει γενικότερα την ευαισθησία του εγκεφάλου σε όλους τους ήχους, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ικανότητα λόγου και ανάγνωσης ενός παιδιού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών νευροεπιστημόνων, που τονίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η μουσική εκπαίδευση στα σχολεία.

Η έρευνα έδειξε ότι τα μουσικά μαθήματα βελτιώνουν τις γλωσσικές ικανότητες των παιδιών, γι’ αυτό, όπως επισημαίνει, κάνουν λάθος τα σχολεία εκείνα που παραμελούν το μάθημα της μουσικής, καθώς προσφέρει αδιόρατα αλλά υπαρκτά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου όλων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων όσων πάσχουν από αυτισμό και δυσλεξία.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο υπό την καθηγήτρια νευροεπιστήμης (και ερασιτέχνη μουσικό) Νίνα Κράους και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντεπέντεντ» και «Τέλεγκραφ».

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που ερμηνεύει τους ήχους, ο ακουστικός φλοιός, ανταποκρίνεται ταχύτερα στους ανθρώπους με μουσική εκπαίδευση και είναι σε θέση να ξεχωρίζει καλύτερα τα διαφορετικά και αδιόρατα μοτίβα ήχων ανάμεσα στον τεράστιο όγκο πληροφοριών που κατακλύζουν συνεχώς τον εγκέφαλο μέσω των αισθήσεων.

Οι ερευνητές –μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων σε εθελοντές- έδειξαν ότι το νευρικό σύστημα ανταποκρίνεται στις ακουστικές ιδιότητες του λόγου και της μουσικής με ακρίβεια απειροελάχιστων κλασμάτων του δευτερολέπτου. Η αποτελεσματικότητα με την οποία το νευρικό σύστημα και ο εγκέφαλος ερμηνεύουν τα μοτίβα του ήχου, συνδέεται με την μουσική ικανότητα.

Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει η έρευνα, τα νευρικά συστήματα των μουσικών είναι πιο αποτελεσματικά στο να χρησιμοποιούν αυτά τα μοτίβα τόσο στην μουσική όσο και στο λόγο.

Η μελέτη επίσης αποκάλυψε ότι το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου επηρεάζει την αυτόματη επεξεργασία στο εγκεφαλικό στέλεχος, το χαμηλότερο τμήμα του εγκεφάλου, που ελέγχει την αναπνοή, τον χτύπο της καρδιάς και την ανταπόκριση στους πολύπλοκους ήχους. Σύμφωνα με την Κράους, η μουσική μπορεί «να αλλάξει εκ θεμελίων» τον εγκέφαλο, με τρόπους που βελτιώνουν τις καθημερινές ικανότητες, όπως η ανάγνωση και η ακρόαση.

enet/ MARC-review