Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Πόσες πληροφορίες «αντέχει» ο εγκέφαλός μας;




ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ «ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ»;


NAFTEMPORIKI.GR Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010 07:00

Ποιος είπε, πως ο εγκέφαλός μας δεν έχει όρια στην αποθήκευση και διαχείριση των πληροφοριών; Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, έχει «γεμίσει» τον εγκέφαλό μας με αριθμούς, pin και νούμερα, που συχνά ευθύνονται για τα λεγόμενα «κενά μνήμης» που μας ταλαιπωρούν…

Ο εγκέφαλός μας κινδυνεύει με… υπερφόρτωση, προειδοποιούν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, οι οποίοι αναφέρουν, πως η εποχή, που θα δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε μερικές ακόμη πληροφορίες, δεν είναι μακριά…

Μια ημέρα γεμάτη αριθμούς…

Η έρευνα των αμερικανών επιστημόνων, αναφέρει, πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος, ειδικά τα τελευταία χρόνια, «βομβαρδίζεται» από μια πληθώρα πληροφοριών και ένα τεράστιο όγκο δεδομένων, που δύσκολα πια μπορεί να επεξεργαστεί.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ας παρακολουθήσουμε ένα τυπικό 24ωρο ενός καθημερινού ανθρώπου, που σίγουρα δε διαφέρει και ιδιαίτερα από το δικό μας. Ξυπνάμε στις 7 το πρωί και αφού φτιάξουμε καφέ, πληκτρολογούμε τον κωδικό, για να απενεργοποιήσουμε τον συναγερμό του σπιτιού μας (1ος αριθμός). Κατόπιν, ανοίγουμε τον υπολογιστή μας, για να τσεκάρουμε τα e-mails μας, αφού πρώτα δώσουμε και εκεί τον κωδικό μας (2ος αριθμός) και ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά στην προσωπική μας σελίδα στο Facebook, όπου φυσικά απαιτείται νέος κωδικός, για να συνδεθούμε (3ο νούμερο).

Κλείνοντας την πόρτα του σπιτιού πίσω μας, φεύγουμε για δουλειές. Ανοίγουμε το κινητό μας πληκτρολογώντας το pin μας (4ο νούμερο), σταματάμε στο ΑΤΜ της τράπεζας για μια ανάληψη χρημάτων, χρησιμοποιώντας το pin της κάρτας (5ο νούμερο) και στη συνέχεια, τηλεφωνούμε σε έναν φίλο ή συγγενή, για να πούμε εν συντομία τα νέα μας (6ο νούμερο).

Πριν πάμε στο γραφείο, περνάμε από μια δημόσια υπηρεσία για κάτι χαρτιά, που χρειαζόμαστε. Εκεί, μας ρωτούν τα στοιχεία της ταυτότητάς μας (7ο νούμερο) καθώς και το σταθερό και κινητό μας τηλέφωνο (8ο και 9ο νούμερο). Φθάνοντας στο γραφείο, πληκτρολογούμε έναν κωδικό για να ανοίξει ο υπολογιστής μας (10ο νούμερο) και καλούμε έναν συνάδελφο στο εσωτερικό τηλέφωνο (11ο νούμερο).

Αφού σχολάσουμε, και αν στο μεταξύ δεν έχουμε ακόμα χρησιμοποιήσει και άλλα νούμερα-πράγμα απίθανο-κάνουμε μια στάση ως το γυμναστήριο δίνοντας τον προσωπικό μας κωδικό (12ο νούμερο) και κατόπιν, νοικιάζουμε μια ταινία dvd, χρησιμοποιώντας στο κατάστημα και πάλι τον κωδικό μέλους μας (13ο νούμερο). Η μέρα ολοκληρώνεται με χαλάρωση στο σπίτι ή με κάποια έξοδο, όπου και εκεί, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιο νούμερο τηλεφώνου, για να συνεννοηθούμε με την παρέα μας.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως ο τεράστιος όγκος δεδομένων, που καθημερινά καλούμαστε να διαχειριστούμε, σαφώς επιβαρύνει τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες, τη στιγμή μάλιστα, που διαρκώς καλούμαστε να απομνημονεύσουμε ή να χρησιμοποιήσουμε νέα νούμερα... Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση, το γεγονός, ότι οι επιστήμονες της παραπάνω έρευνας δήλωσαν, ότι ο όγκος των πληροφοριών, που καλούμαστε να διαχειριστούμε αγγίζει τα 34 GB, ένα νούμερο, που απαιτεί έναν ιδιαίτερα δυνατό εγκέφαλο-«επεξεργαστή»…

Μας «βομβαρδίζουν» 23 λέξεις το δευτερόλεπτο…

Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι η ραγδαία ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου καθώς και των υπόλοιπων τεχνολογικών πηγών, «βομβαρδίζουν» τον εγκέφαλό μας με πάνω από 100.500 λέξεις καθημερινά. Αυτό, πρακτικά μεταφράζεται σε 23 λέξεις το δευτερόλεπτο, για το «ενεργό» 12ωρό μας, αυτό δηλαδή, που καλούμαστε να διαχειριστούμε πληροφορίες, να δουλέψουμε, να συνεργαστούμε με άλλους κ.α.

Δεδομένου λοιπόν, του απίστευτου όγκου πληροφοριών, που λαμβάνουμε καθημερινά, είναι σχεδόν αδύνατο, να αποκωδικοποιήσουμε τα πάντα με απόλυτη επιτυχία. Έτσι, δεν είναι τυχαίο, το γεγονός, ότι χάνουμε αρκετές από τις πληροφορίες που απαρτίζουν αυτό το «τσουνάμι» δεδομένων, που μας κατακλύζει καθημερινά.

MARC-review