Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

APRS


Το APRS (AUTOMATIC POSITION REPORTING SYSTEM) είναι ένα σύστημα που παντρεύει το Packet Radio με συστήματα τηλεμετρίας, δήλωσης θέσεως (GPS) ή καιρού (home wx stations), και δουλεύει σαν ένα κανονικό ασύρματο δίκτυο φωνής χρησιμοποιώντας από το packet μόνο το κλασσικό digipeating.

Σταθεροί σταθμοί, ή κινητοί που έχουν εξοπλισμό GPS, Radio Direction Finding, ή Weather Stations, εκπέμπουν κατά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα την θέση τους ή τις πληροφορίες που έχουν και αυτές είτε απευθείας είτε μέσα από digipeaters φθάνουν στους αποδέκτες τους που βλέπουν τις πληροφορίες αυτόματα στον χάρτη.

Οι εφαρμογές του συστήματος επεκτείνονται συνέχεια, μία άλλη εφαρμογή είναι να βλέπουν τα μηνύματα που στέλνουν οι DX-clusters σε άλλους χρήστες και να εμφανίζουν τους dx σταθμούς στην σωστή θέση τους στον χάρτη. Επίσης μπορούν να εμφανίζουν στον χάρτη ένα σωρό αντικείμενα όπως Τυφώνες, Σεισμικά επίκεντρα, καταστροφές, αλλά και το είδος του κάθε σταθμού έχοντας ξεχωριστά σύμβολα, για digipeaters, tcpip, bbs, emergency operation centers, νοσοκομεία, αυτοκίνητα, Jeap, φορτηγά, ποδήλατα, αεροπλάνα, πλοία κλπ
Το σύστημα επίσης περιλαμβάνει μικρά μηνύματα και bulletin δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους ραδιοερασιτέχνες ενός αντίστοιχου του sms συστήματος επικοινωνίας.
Τέλος με την εμφάνιση του TMD700 (Kenwood mobile v-u with tnc/aprs) Ξεκίνησε η χρήση ραδιοερασιτεχνικών δορυφόρων για mobile APRS (Project ASTARS)

Digipeaters
Το APRS μοιάζει με δίκτυο φωνής γιατί δουλεύει σε unconnected mode, αυτό το κάνει ιδανικό για τα βραχέα κύματα, αλλά και για τα vhf-uhf όπου με χρήση ειδικών one way gateways μεταφέρονται και τα μηνύματα από τα βραχέα. Επιπλέον στα v-uhf με χρήση digipeaters χρησιμοποιώντας κατάλληλα alias όπως "relay", "wide", "gate" να έχουμε επικοινωνίες με 3 ή και 4 αναμεταδώσεις σε τοπικό επίπεδο για κινητούς σταθμούς χωρίς να ενδιαφέρονται για τα διακριτικά των σταθμών που θα τους αναμεταδώσουν ή το κατάλληλο path για τα beacon τους (πχ unproto via relay,wide,wide).

Το νέο firmweare στα tnc της kpc και της Paccom, περιλαμβάνει και το WIDEN-N digi που δίνει την δυνατότητα πολλών αναμεταδόσεων χωρίς περιττές επαναλήψεις από το ίδιο WIDE digi. Για παράδειγμα το WIDE3-3, αναμεταδίδει το κάθε frame 3 φορές (hops) μακριά χωρίς να ξανα αναμετιδίδεται από τους ίδιους WIDEN αναμεταδότες, αυξάνοντας έτσι δραματικά την κάλυψη των σταθμών.

APRS Servers
Προχωρώντας ακόμα δημιουργήθηκαν οι APRS Servers που έχοντας σύνδεση με το Internet ή με το Amprnet διασυνδέουν με tcpip μακρινές περιοχές.

Μια νέα εφαρμογή γραμμένη σε JAVA είναι το JavaAPRS. Υπάρχουν αρκετοί πλέον servers στο Internet που μπορεί κάποιος με ένα απλό Java enabled browser (Netscape Navigator) να βλέπει το APRS traffic όλου του πλανήτη ζωντανά στην οθόνη του ενώ είναι συνδεδεμένος στο Internet.

APRS Tracker
Είναι μία συμπαγής και υδατοστεγής συσκευασία ενός tnc, ενός gps και ενός tranceiver που μπαίνει στην οροφή του οχήματος, για να δίνει συνέχεια την θέση του.

Mic-E
Η γνωστή μας TAPR έχει ήδη σχεδιάσει και κατασκευάσει ένα μικρό φορητό σύστημα που λέγεται Mic-E, το οποίο περιλαμβάνει ένα tnc μινιατούρα και όχι απαραίτητα ένα μικρό GPS ενσωματωμένο. Παρεμβάλλεται μεταξύ μικροφώνου και πομποδέκτη και δίνει την δυνατότητα σε κινητούς ή φορητούς σταθμούς, να στέλνουν πατώντας το press την θέση τους ή άλλες πληροφορίες του APRS αυτόματα στο voice channel που βρίσκονται χρησιμοποιώντας packet συμπιεσμένο μέσα σε χρόνο μικρότερο από 300ms και πριν ακουστεί η φωνή μας.

Οι επαναλήπτες φωνής που τους λαμβάνουν και είναι Mic-e Enabled, απομονώνουν το APRS πακέτο κάνοντας muting την έξοδο του επαναλήπτη και στέλνουν το aprs μήνυμα στο APRS δίκτυο με ένα tnc φυσικά σε άλλη συχνότητα, ενώ την φωνή την αναμεταδίδουν κανονικά στην συχνότητα εξόδου τους.
Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο απλουστεύει πάρα πολύ τα πράγματα για κινητούς σταθμούς οι οποίοι θέλουν να στέλνουν πληροφορίες APRS αλλά έχουν ένα μηχάνημα στο αυτοκίνητο τους και θέλουν να ακροώνται και να εκπέμπουν στον τοπικό επαναλήπτη φωνής.

TH-D7Α/Ε
Ο πρώτος commercial μιμητής είναι η Kenwood που ήδη παρουσίασε έναν v-u φορητό ασύρματο με ενσωματωμένο tnc (1200/9600 bits/s) και είσοδο για gps και computer. Εχει δυνατότητα για APRS και MIC-e αλλά και kiss για να μιλήσει κατευθείαν σε ip δίκτυα. Στην χώρα μας κυκλοφόρhσε τον Μάρτιο του 1999. Με το καλό να μπουν στο χορό και οι άλλοι κατασκευαστές ασυρμάτων. Προς το παρών διαβάστε το manual του.

Public Service
Η χρήση του APRS από ομάδες που κινούνται και δρουν σε καταστάσεις Εκτακτης Ανάγκης, είτε χρησιμοποιώντας μικρά tnc (low energy) και gps μαζί με τον ασύρματό τους, είτε gps με το TH-D7e της Kenwood, δίνει την δυνατότητα στο Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο που τους παρακολουθεί έχοντας έναν APRS Server συνδεδεμένο στον ασύρματό του, να μοιράζει σε πολλούς υπολογιστές στο ίδιο τοπικό δίκτυο (LAN) την θέση όλων των συμμετεχόντων σταθμών αλλά και την ακριβή θέση του κάθε συμβάντος που χρειάζεται. (Πχ Σεισμός, Ατύχημα, Κακοκαιρία). Φυσικά όλοι οι σταθμοί μπορούν να επικοινωνούν με γραπτά μηνύματα.

Για μία Μετεωρολογική Υπηρεσία, είναι ένα εξαιρετικό On-Line εργαλείο που παρακολουθεί όλους τους σταθμούς καιρού που έχουν ένα Ultimeter και ένα TH-D7, ή έναν άλλον ασύρματο και ένα tnc με επιπλέον ένα ultimeter. (Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλοι μετεωρολογικοί σταθμοί όπως ο Davis, Heath κλπ αλλά τότε ο κάθε remote σταθμός χρειάζεται και pc). Παράδειγμα είναι το Florida Huricane Center που σε συνδυασμό με το skynet και το aprs έχει άμεσες πληροφορίες για την πορεία των τυφώνων εκ παραλλήλου με τις δορυφορικές πληροφορίες που έχουν.

APRS - Τι χρειάζεται:
Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένας computer (υπάρχουν προγράμματα για όλες τις πλατφόρμες), ένα tnc και ένας ασύρματος στην συχνότητα APRS (144.800).
Για να φαίνεται ένας σταθμός στο APRS δίκτυο πρέπει να έχει τουλάχιστον ασύρματο και tnc (εκτός αν έχει thd7 που είναι και τα δύο) και επιπλέον αν θέλει ένα από τα παρακάτω:
gps,

home weather station,

Radio Direction Find system

Μπορεί να στέλνει κατά διαστήματα ένα beacon που να περιλαμβάνει την θέση του που την έχει περάσει manual αν είναι σε συγκεκριμένο qth, ή να το καθορίζει αυτόματα αν είναι κινητός από το gps που θα έχει συνδέσει σε αυτό.
To aprs χρησιμοποιεί UI frames τα οποία έχουν δυνατότητα να ελέγχονται αν είναι σωστά αλλά δεν χρειάζονται επιβεβαίωση. Το πρόβλημα της σύγκρουσης ή του χασίματος κάποιων πακέτων δεν μας πειράζει γιατί η ίδια πληροφορία θα ξανασταλθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι διευθύνσεις που αναγνωρίζουν τα δίκτυα aprs στο TO address είναι οι παρακάτω:
APRS ή AP*, ID, CQ, QST, WX, BEACON, MAIL, SKYWRN, GPS, DFNET, TEST, DRILL και SPCL
Οι υπόλοιπες κατά κανόνα αγνοούνται (αν και ρυθμίζεται αυτό) .

Η φόρμα των APRS ui frames είναι η παρακάτω :
σταθεροί σταθμοί !ddmm.hhN/dddmm.hhE$comments...
xωρίς δυνατότητα messaging

D = Degrees, M = Minutes H = Εκατοστά του πρώτου λεπτού N = North Ε = East Το σύμβολο με το οποίο εμφανίζεται ο σταθμός στους χάρτες (στην περίπτωση μας $)
Ακολουθεί μία λίστα με μερικά ενδιαφέροντα εικονίδια:

$ τηλέφωνο
# digi
- σπιτάκι με κάθετη κεραία
. ένα μικρό x
/ o
> αυτοκίνητο

I tcpip station
K Σχολείο
[ Ανθρωπος

β ποδήλατο

j jeep
n Node
y σπιτάκι με κατευθυνόμενη κεραία

Path
Το Path στο APRS καθορίζεται από τον αποστολέα της πληροφορίας και στην ουσία σημαίνει πόσα πηδήματα μακριά θα ταξιδέψει το πακέτο αυτό.

Ενα βιώσιμα path είναι 3 hops. Στην πραγματικότητα το AX25 μπορεί να μας δώσει 8 hops και με τις τεχνικές του APRS θα μπορούσαμε να είχαμε και 64 hops Αν λάβουμε όμως υπόψη ότι στην ταχύτητα 1200 bps που χρησιμοποιούμε χωρούν γύρω στους 50 APRS σταθμούς, καταλαβαίνουμε αμέσως πόσο λάθος είναι το DX στο APRS και πόσο πρόβλημα δημιουργεί.
Τα αποδεκτά πλέον path στο unproto είναι της μορφής (από το 2005)

WIDE2-2

wide3-3

Οτιδήποτε περισσότερο θα δημιουργεί πολύ κίνηση τόσο μακριά μας που δεν έχει πρακτικό ενδιαφέρον για εμάς αλλά ταυτόχρονα εμποδίζει άλλους σταθμούς ασθενέστερους να ακουστούν στο δίκτυο.. Μην ξεχνάμε ότι τα μηνύματα διέρχονται από τους Igates και επικοινωνία μπορούμε να έχουμε παντού αξιόπιστα με τόσα hops όσα να φθάσουμε στον πλησιέστερο Igate που δεν υπάρχει περίπτωση να χρειάζονται περισσότερα hops.

Ε.Ρ.Κ. / MARC-review