Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Άνοιξε ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος για τα drones

 

Δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε τόσο τα αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα όσο και τα επανδρωμένα αεροσκάφη να κινούνται με ασφάλεια.

Τα αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα, τα drones, αποτελούν πλέον μέρος της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου και ο αριθμός τους αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο καθώς αυξάνονται συνεχώς  οι δυνατότητες και οι χρήσεις τους. Κυκλοφορούν πλέον συνεχώς στον αέρα drones και όσο περνά ο καιρός θα υπάρχουν ολοένα και περισσότερα ταυτόχρονα στους αιθέρες. Η ασφαλής χρήση αυτών των οχημάτων αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αναζητούνται οι τρόποι που αυτό μπορεί να συμβεί.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε ένα πλέγμα κανόνων που τίθενται από τις 26 Ιανουαρίου σε ισχύ, κανόνες που αφορούν  τη δημιουργία ενός ειδικού εναέριου χώρου για drones, γνωστού ως U-space.  Ο χώρος U-space δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε τόσο τα αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα όσο και τα επανδρωμένα αεροσκάφη να επιχειρούν με ασφάλεια, και θα επιτρέψει στον κλάδο να συνεχίσει να διευρύνει την αγορά για τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες drones.

Oι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν στην εκτέλεση πιο πολύπλοκων επιχειρήσεων σε μεγαλύτερες αποστάσεις, ιδίως σε χαμηλό ύψος και σε εναέριο χώρο με υψηλή κίνηση, καθώς και σε αποστάσεις εκτός οπτικής επαφής με τον χειριστή. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να καλύπτουν ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, για παράδειγμα τη μεταφορά ιατρικών δειγμάτων, την παροχή βοήθειας σε διασώστες σε σημεία περιστατικών έκτακτης ανάγκης, αλλά και τις εξ αποστάσεως επιθεωρήσεις υποδομών.

Τον Απρίλιο του 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το νομικό πλαίσιο για αυτό το σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας μη επανδρωμένων οχημάτων. Στα επόμενα στάδια, τα κράτη μέλη θα καθορίσουν τους οικείους εναέριους χώρους U-space και τους παρόχους υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα προβούν σε εργασίες σχετικά την ανταλλαγή πληροφοριών και τα πρότυπα επιδόσεων στον τομέα της πλοήγησης. Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις θα στηρίξουν σταδιακά την πλήρη υλοποίηση του U-space έως το 2030, όπως προβλέπεται στη στρατηγική drone 2.0, με στόχο, μεταξύ άλλων, να οδηγήσουν σε καινοτόμες υπηρεσίες εναέριας κινητικότητας, όπως οι πλήρως αυτοματοποιημένες υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ