Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Δείτε την πρώτη πτήση του drone στον Άρη μετά την αναβάθμιση των συστημάτων του (βίντεο)

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο της 34ης πτήσης του drone που βρίσκεται στον Άρη, πτήση που είναι η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά την αναβάθμιση του λογισμικού του.

Ένα ακόμη επίτευγμα καταγράφει στο ενεργητικό του το Ingenuity, το drone που έχει στείλει η NASA στον Άρη μαζί με το Perseverance, τον πιο προηγμένο ρομποτικό εξερευνητή που έχουμε στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη. Μετά την πέρα από κάθε προσδοκία λειτουργία του drone που ενώ ήταν προγραμματισμένο να κάνει πέντε σύντομες πτήσεις σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων πριν από περίπου 18 μήνες και στη συνέχεια να αδρανοποιηθεί αυτό συνεχίζει ακάθεκτο την δράση του.

To Ingenuity πραγματοποιεί πτήσεις καταγράφοντας μοναδικές εικόνες του Άρη από ψηλά που βοηθούν τους επιστήμονες στη καλύτερη μελέτη του πλανήτη. Παράλληλα κάνει ιχνηλάτηση σε σημεία που μπορεί να επισκεφτεί στη συνέχεια το ρόβερ. Η NASA αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβάθμιση του λογισμικού του drone αναβαθμίζοντας έτσι και τις δυνατότητες του.

Με τις αναβαθμίσεις που έγιναν το drone μπορεί να προσεδαφίζεται και σε ανώμαλες επιφάνειες ενώ μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητο να προσεδαφίζεται και να απογειώνεται μόνο από ομαλές επίπεδες επιφάνειες. Αυτή η δυνατότητα διευρύνει όπως είναι ευνόητο τα σημεία στα οποία μπορεί να πετάξει και να πραγματοποιήσει αποστολές το Ingenuity γεγονός που θα επιτρέψει στα μέλη της αποστολής να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια δραστηριότητας του drone δίνοντας του να εκτελέσει πιο σύνθετες αποστολές.

https://www.naftemporiki.gr/