Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Παρουσιάστηκε το σχέδιο της επανδρωμένης αποστολής των ΗΠΑ στον Άρη

Στην φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA εικονίζεται η πρώτη βάση που θα δημιουργήσει η αμερικανική
υπηρεσία στον Άρη και το όχημα με το οποίο θα κινούνται οι πρώτοι αστροναύτες που θα φτάσουν εκεί σε περίπου 15 έτη. 

 Ο Ελον Μασκ ισχυρίζεται ότι η διαστημική του εταιρεία, η Space X, έχει προχωρήσει πολύ στον σχεδιασμό μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη και αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα 5-7 έτη. Η NASA σχεδιάζει εδώ και αρκετά χρόνια μια επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη και τα στελέχη της ανέκαθεν υποστήριζαν ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος προετοιμασίας και οργάνωσης αφού υπάρχει μια σειρά από εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Από την πρώτη στιγμή που η NASA ξεκίνησε την οργάνωση αυτής της αποστολής οριοθετούσε την πραγματοποίηση του στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία παρουσίασε το πλάνο που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει για αυτή την πρώτη επανδρωμένη αποστολή και ζητά μάλιστα από όποιον ενδιαφέρεται να της στείλει κάποιες ιδέες και σχόλια που μπορεί να βελτιώσουν αυτό το πλάνο. Η NASA αναφέρει ότι με την μέχρι τώρα πρόοδο που έχει επιτελεσθεί στην οργάνωση αυτής της ιστορικής αποστολής αυτή θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 2030 ή τις αρχές του 2040.

Η αποστολή θα κινείται στα πρότυπα της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη. Η αποστολή Apollo 11 αποτελούνταν από τρεις αστροναύτες ένας εκ των οποίων παρέμεινε σε όλη την διάρκεια της στο διαστημόπλοιο που τους μετέφερε στον φυσικό μας δορυφόρο και οι άλλοι δύο πήγαν στην επιφάνεια του.

Στην αποστολή στον Άρη θα υπάρχει τετραμελές πλήρωμα με τους δύο αστροναύτες να παραμένουν στο σκάφος σε όλη την διάρκεια της και τους άλλους δύο να πατούν το έδαφος του Άρη. Οι αστροναύτες που θα επισκεφτούν τον Άρη θα παραμείνουν σε αυτόν για τριάντα μέρες για να πραγματοποιήσουν σειρά ερευνών. Στη διάθεση τους θα υπάρχουν χώροι διαμονής και εξοπλισμός που θα έχουν φτάσει στον Άρη με προηγούμενες μη επανδρωμένες αποστολές. Υπολογίζεται ότι θα έχουν φτάσει στον Άρη 25 τόνοι κάθε είδους εξοπλισμού και προμηθειών που θα περιμένουν τους πρώτους αστροναύτες.

Η συνολική διάρκεια της αποστολής θα είναι 500 μέρες στις οποίες οι αστροναύτες θα πρέπει να ξεπερνούν καθημερινά μια σειρά από πρωτοφανείς σε πολλά επίπεδα δυσκολίες. Θα είναι μια πραγματική οδύσσεια του Διαστήματος. Όταν φτάσει το σκάφος της αποστολής στον Άρη οι αστροναύτες θα έχουν διαμείνει για καιρό σε συνθήκες μικροβαρύτητας και οι επίσης μη ομαλές για τον άνθρωπο συνθήκες βαρύτητας στον Άρη οδηγούν την NASA στην απόφαση να προστατέψει αρχικά τους δύο αστροναύτες που θα «κατέβουν» από το διαστημόπλοιο στον πλανήτη.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχει εκπονηθεί οι δύο αστροναύτες για λίγες μέρες και μέχρι να προσαρμοστούν στις αρειανές συνθήκες θα παραμένουν στον χώρο διαμονής και θα κινούνται με το όχημα που θα έχουν στην διάθεση τους. Αφού κριθεί ότι είναι ασφαλές οι δύο αστροναύτες θα βάλουν τις στολές τους και θα κάνουν περιπάτους στο αρειανό έδαφος.


https://www.naftemporiki.gr/