Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Αποθήκευση δεδομένων 5D: Εκτόξευση διαθέσιμης χωρητικότητας



Η αποθήκευση δεδομένων με την τεχνολογία 5D υπόσχεται αποθήκευση δεδομένων 500 ΤΒ σε έναν μικρό γυάλινο δίσκο. Για να έχουμε μία τάξη σύγκρισης, ένα Blu Ray μπορεί να αποθηκεύσει έως και 50 GB δεδομένων.

 Οι δυνατότητες που παρέχει η αποθήκευση με την τεχνολογία 5D προσφέρει χωρητικότητα αυξημένη 10.000 φορές σε σχέση με τις δυνατότητες αποθήκευσης ενός δίσκου Blu-Ray. Την συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στην Αγγλία, με δυνατότητα εγγραφής δεδομένων σε μια ειδική διάταξη μέσω ενός νέου τύπου laser, με δημιουργία νανοδομών υψηλής πυκνότητας, σε γυαλί πυριτίου.

Αποθήκευση δεδομένων 5D: Εκτόξευση διαθέσιμης χωρητικότητας

Η διάταξη αυτή, η οποία ονομάζεται 5D, εκτιμάται ότι θα μπορεί να αποθηκεύει δεδομένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δοκιμές έχουν γίνει με επιτυχία για την συγκεκριμένη μέθοδο εγγραφής και αποθήκευσης δεδομένων με αρχεία συνολικού όγκου 5 GB, ενώ εκτιμάται ότι για να γίνει εγγραφή δεδομένων όγκου 500 ΤΒ σε έναν δίσκο 5D, δεδομένων των σημερινών ταχυτήτων θα απαιτεί την παρέλευση 60 ημερών.

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από αυτή.

https://techblog.gr/