Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Βγήκαν από την «φθινοπωρινή νάρκη» το drone και το ρόβερ στον Άρη

Μία από τις νέες εικόνες που έστειλε το ρόβερ της NASA από τον κρατήρα τον οποίο εξερευνά. Ορισμένα από τα πετρώματα που εικονίζονται στη φωτογραφία αναμένεται να αποτελέσουν στόχο έρευνας του ρόβερ και δείγματα τους να έρθουν στη Γη για μελέτη.
 

Την 14η πτήση του πραγματοποίησε με επιτυχία το Ingenuity, το drone που έχει στείλει η NASA στον Άρη. Το drone ξεκίνησε τις πτήσεις του τον περασμένο Απρίλιο και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα πραγματοποιούσε μάξιμουμ πέντε πτήσεις σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα. Επτά μήνες μετά το drone συνεχίζει ακάθεκτο την δράση του προκαλώντας ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα για πολλούς λόγους. Το drone είχε καθηλωθεί στο έδαφος για περίπου δύο μήνες εξαιτίας ατμοσφαιρικών εποχιακών μεταβολών που συμβαίνουν αυτή την χρονική περίοδο στον Άρη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτές οι ατμοσφαιρικές μεταβολές αλλάζουν την πυκνότητα του αέρα με τρόπο τέτοιο που καθιστούν δύσκολη ως και απαγορευτική την λειτουργία των ελίκων με τους οποίους κινείται το Ingenuity. Επειδή το drone ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει για περίπου ένα μήνα ο σχεδιασμός του δεν έλαβε υπόψη του τις εποχιακές αλλαγές και τις ατμοσφαιρικές μεταβολές στον Άρη.

Ταυτόχρονα το Perseverance, το ρόβερ που μετέφερε το drone στον Άρη και αποτελεί το πιο εξελιγμένο ρομποτικό εξερευνητή που έχουμε στείλει στον Άρη, βρισκόταν σε συνθήκες μπλακ άουτ για δύο εβδομάδες εξαιτίας της θέσης που βρισκόταν κατά την τροχιά του κίνηση ο Άρης η οποία εμπόδιζε την επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου της αποστολής στη Γη. Η επικοινωνία αποκαταστάθηκε και το ρόβερ άρχισε και πάλι να δραστηριοποιείται και έστειλε τις πρώτες νέες εικόνες από την περιοχή που εξερευνά οι οποίες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Κάποιες από αυτές τις εικόνες δείχνουν με λεπτομέρεια πολλά πετρώματα τα οποία θα μελετήσουν οι επιστήμονες της NASA για να βρουν κάποιο υποψήφιο για να συλλέξει από αυτό δείγματα το Perseverance. Τα δείγματα που συλλέγει το ρόβερ αποθηκεύονται σε ειδικά δοχεία και θα επιστρέψουν για μελέτη στη Γη με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές στον Άρη.  

    https://www.naftemporiki.gr/