Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Τα drones θα εντοπίζουν τις φωνές παγιδευμένων ατόμων

 

H τεχνολογία αναγνώρισης τη φωνής των παγιδευμένων ατόμων τοποθετήθηκε σε drones DJI Matrice M600 όπως το εικονιζόμενο

Μια ακόμη δυνατότητα αποκτούν τα αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα η οποία στοχεύει στην διάσωση ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων ή βρίσκονται παγιδευμένοι κάπου που δεν είναι ορατοί. Τα drones χρησιμοποιούνται ήδη σε επιχειρήσεις διάσωσης καταγράφοντας εικόνες από τα σημεία της καταστροφής αλλά είναι ευνόητο ότι αν έχουν και την δυνατότητα να εντοπίζουν φωνές εγκλωβισμένων υποδεικνύοντας τα σημεία που βρίσκονται η βοήθεια που θα προσφέρουν θα είναι πολύτιμη.

Ερευνητές του εργαστηρίου Fraunhofer FKIE στην Γερμανία τοποθέτησαν συστοιχίες μικροφώνων σε drones και ένα υπολογιστή με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Το σύστημα αυτό μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς του να εντοπίζει τις κραυγές παγιδευμένων ατόμων και να υποδεικνύει το ακριβές σημείο από όπου προέρχονται για να αναλάβουν δράση τα σωστικά συνεργεία.

«Αναπτύσσουμε τεχνολογία που θα μπορεί να σώσει ζωές όταν κάνει την εμφάνιση της μια καταστροφή. Μετά από ένα γεγονός όπως ένας σεισμός κάθε λεπτό μετράει για την διάσωση ατόμων που είναι παγιδευμένοι στα ερείπια ή ακόμη χειρότερα που μπορεί να είναι τραυματισμένοι» δηλώνει ο Μακαρένα Βαρέλα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι δοκιμές του συστήματος γίνονται σε drones DJI Matrice M600 αλλά μπορεί να  τοποθετηθεί και σε άλλες κατηγορίες αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων. Μένει να αποδειχθεί αν αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει και άλλες εφαρμογές και τι είδους θα είναι αυτές.

https://www.naftemporiki.gr/