Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

«Φρένο» στον καρκίνο, με «απενεργοποίηση» καρκινικών κυττάρων



Επιστήμονες εντόπισαν το «σημείο πρόσδεσης» για μόρια που μπορούν να σταθεροποιήσουν έναν βασικό μηχανισμό «φρεναρίσματος» του καρκίνου, ανοίγοντας πιθανώς τον δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων που το στοχεύουν.
Αναλυτικότερα, ομάδα ερευνητών, των οποίων ηγήθηκαν επιστήμονες από τη University of Michigan Rogel Cancer Center και το Case Comprehensice Cancer Center, βρήκε τον «χώρο πρόσδεσης/ δέσμευσης» όπου φάρμακα θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν έναν μηχανισμό «φρεναρίσματος» ενάντια στην ανεξέλεγκη ανάπτυξη πολλών ειδών καρκίνου.
Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια πιθανή νέα κατηγορία αντικαρκινικών φαρμάκων που ενισχύουν τη δραστηριότητα μιας «οικογένειας» κατασταλτικών για τον καρκίνο πρωτεϊνών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από παλιά πως κάποια μόρια ήταν ικανά να αυξάνουν τη δραστηριότητα της ογκοκατασταλτικής πρωτεΐνης ΡΡ2Α, σκοτώνοντας καρκινικά κύτταρα και συρρικνώνοντας όγκους σε μοντέλα, ωστόσο χωρίς πληροφορίες για το σημείο όπου τα μόρια αλληλεπιδρούν με την πρωτεΐνη, η αξιοποίηση αυτής της γνώσης ήταν εξαιρετικά δύσκολη.
Αξιοποιώντας τρισδιάστατες εικόνες του μορίου- «εργαλείου», DT-061, «δεμένου» στην ΡΡ2Α, οι επιστήμονες ήταν για πρώτη φορά σε θέση να δουν με ακρίβεια πώς διαφορετικά τμήματα της πρωτεΐνης ενώνονταν και σταθεροποιούνταν. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα μπορούσαν να επιτύχουν ανάλογα αποτελέσματα, με στόχο την ιατρική χρήση.
Οι ερευνητές πρότειναν η κατηγορία αυτή μορίων να ονομάζεται SMAP: small molecule activators of PP2A.