Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Υβριδική καρδιά βάζει τέλος στις μεταμοσχεύσεις


Ρομποτική καρδιά αναμένεται να βάλει τέλος στην ανάγκη μεταμοσχεύσεων έως το 2028. Ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ κατάφερε να αναπτύξει μια «μαλακή ρομποτική» καρδιά, ικανή να διατηρεί την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα.
Το πρότζεκτ της «υβριδικής καρδιάς», όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιεί συνθετικά ρομποτικά υλικά που μιμούνται τις συσπάσεις του καρδιακού μυός, σε συνδυασμό με στρώσεις ανθρώπινων κυττάρων που έχουν παραχθεί στο εργαστήριο, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς δεν θα απορρίψει το τεχνητό μόσχευμα.
Η ρομποτική καρδιά, η οποία τροφοδοτείται από μπαταρία που φορτίζεται ασύρματα από μια συσκευή που φέρει σε κάποια τσέπη του ο ασθενής, αναμένεται να σώσει εκατοντάδες ζωές. Οι επιστήμονες, οι οποίοι φιλοδοξούν να εμφυτεύσουν την πρώτη τέτοια λειτουργική καρδιά σε ζώα εντός τριετίας και σε ανθρώπους έως το 2028, φιλοδοξούν ότι στο απώτερο μέλλον θα εξαλείψει την ανάγκη μεταμοσχεύσεων.
«Αν και ριζοσπαστική, η φιλοδοξία μας δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία. Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ξέρουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε» ανέφερε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Αμστερνταμ Γιολάντα Κλούιν. «Η μόνη θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια είναι η μεταμόσχευση. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε δωρεές οργάνων, το οποίο κατά μια έννοια είναι καλό. Γιατί για κάθε όργανο που δωρίζεται σημαίνει ότι κάπου αλλού κάποιος νέος έχει πεθάνει. Η υβριδική καρδιά μπορεί να αποτελέσει την πρώτη λύση στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας» πρόσθεσε.
https://www.espressonews.gr/