Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Το καύσιμο του μέλλοντος; Δανοί ερευνητές χρησιμοποιούν φύκια ως καύσιμο σε αυτοκίνητα!


Κάθε χρόνο, καλλιεργούμε 25 εκατομμύρια τόνους φυκιών, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται στην Ασία και χρησιμοποιούνται για ανθρώπινη κατανάλωση και καλλυντική χρήση. Αλλά μήπως θα μπορούσαν να μας χρησιμεύσουν και κάπου αλλού;
Αυτό αναρωτήθηκαν Δανοί επιστήμονες που πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποίησαν επιτυχώς καύσιμο από φύκια για να κινήσουν ένα αυτοκίνητο, καταφέρνοντας την ταχύτητα των 80 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο Jaap van Hal, υπεύθυνος της ερευνητικής Δανέζικης ομάδας δήλωσε για το επιτυχημένο εγχείρημα: «Θέλαμε να δούμε αν το καύσιμο από φύκια λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και το συνηθισμένο καύσιμο, αλλά και ποια θα ήταν η επίδρασή του στην κίνηση».
Μία από τις μεγαλύτερες πηγές καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας που χρησιμοποιείται σήμερα είναι τα βιοκαύσιμα. Παραγόμενα από απορρίμματα ή από γεωργικά παραπροϊόντα όπως ζάχαρη, καλαμπόκι και σόγια, συνεισφέρουν στην ενεργειακή ασφάλεια ενώ παράλληλα μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα.
Ο τομέας μεταφορών της Ευρώπης στο μεγαλύτερό της ποσοστό χρησιμοποιεί τέτοιες πηγές βιοκαυσίμων. Όμως, απαιτείται γη, λιπάσματα και δαπανηρά συστήματα άδρευσης για να παραχθούν, οπότε η Ευρώπη στρέφεται κυρίως προς πηγές που σχετίζονται με τον ωκεανό, όπως τα φύκια, τα οποία δεν χρειάζονται τίποτε άλλο πέρα από θαλασσινό νερό και ήλιο για να μεγαλώσουν με εξαιρετικά ταχύτατους ρυθμούς.
Εντούτοις, ο Dr. van Hal αναφέρει ότι για να γίνει το καύσιμο από φύκια μια πραγματικότητα και μάλιστα συνηθισμένη, απαιτούνται τεράστιες ποσότητες. Αν και το εγχείρημα είναι δύσκολο, δεν είναι σε καμία περίπτωση αδύνατο.
Ο Van Hal είναι ο επιστημονικός συντονιστής της εταιρίας MacroFuels, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Ευρώπη και έχει στόχο να δημιουργήσει μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από βιοκαύσιμα φυκιών που να περιλαμβάνει την καλλιέργεια, τον έλεγχο και την παραγωγή τους – ειδικά για βαριά οχήματα όπως φορτηγά, ακόμα και πλοία με μηχανές diesel.
Διάφορες άλλες Ευρωπαϊκές εταιρίες προσπαθούν να αυξήσουν την εκμετάλλευση των καυσίμων από φύκια στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης. Η Νορβηγία, για παράδειγμα, στοχεύει στη δημιουργία ενός βιο-διυλιστηρίου για φύκια στη Βόρεια θάλασσα.

Πηγές,https://enallaktikidrasi.com/