Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

NASA: Εξηγεί το μυστηριώδες παγόβουνο με το τέλειο ορθογώνιο σχήμα


Απαντήσεις για το τέλειο ορθογώνιο σχήμα του μυστηριώδους παγόβουνου, που φωτογράφισε η NASA στην Ανταρκτική επιχειρούν να δώσουν οι επιστήμονες της διαστημικής υπηρεσίας.
Το περίεργο παγόβουνο, σε σχήμα σχεδόν τέλειου ορθογώνιου παραλληλόγραμμου έχει μήκος περίπου 2 χιλιομέτρων, ενώ μόλις το 10% είναι ορατό, καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται μέσα στο νερό. Μάλιστα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το παγόβουνο, που αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Λάρσεν C, είναι ασταθές σε περαιτέρω διάσπαση.

Η φωτογραφία της NASA δείχνει ένα παχύ στρώμα πάγου που προεξέχει από τα νερά μιας θάλασσας, ένα λεπτό τμήμα της οποίας έχει καταψυχθεί.
Τράβηξαν τη φωτογραφία από αεροπλάνο
Οι επιστήμονες πήραν τη φωτογραφία μέσα από ένα αεροπλάνο που χρησιμοποιείται για να παρακολουθήσει τις αλλαγές στη γη και τη θάλασσα στο Νότιο Πόλο.
Οι περισσότεροι στάθηκαν στο περίεργο σχήμα του παγόβουνου, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι είναι προϊόν photoshop ή… εξωγήινων.
Πώς εξηγεί η NASA το τέλειο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο
Ωστόσο, η επιστήμονας πάγου της NASA Κέλι Μπραντ εξήγησε ότι το τέλειο παραλληλόγραμμο σχήμα οφείλεται σε μια αρκετά κοινή διαδικασία.
«Υπάρχουν δύο τύποι παγόβουνων, αυτά που μοιάζουν με πρίσματα, όπως αυτό που βύθισε τον Τιτανικό και τα παγόβουνα-στήλες», ανέφερε, συγκρίνοντας τον σχηματισμό τους με ένα νύχι που αυξάνεται πάρα πολύ και στο τέλος σπάει. «Αυτό που το κάνει ασυνήθιστο είναι ότι μοιάζει σχεδόν με ένα τετράγωνο», είπε στην ιστοσελίδα της LiveScience.
Μόλις το 10% είναι ορατό
Η επιστήμονας θεωρεί ότι είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος το μέγεθος, αλλά εκτιμά ότι είναι πιθανόν μεγαλύτερο από ένα μίλι. Επίσης, όπως όλα τα παγόβουνα, μόλις το 10% είναι ορατό, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Πάντως, το συγκεκριμένο ορθογώνιο παγόβουνο δεν ήταν το μόνο που εντόπισαν οι επιστήμονες, που διαπίστωσαν ότι στην περιοχή υπάρχουν επίσης τριγωνικά παγόβουνα, που περιβάλλονται από διάφορους τύπους θαλάσσιου πάγου.
Ο πάγος της θάλασσας έρχεται σε επαφή με πολλούς τύπους και μορφές, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης και τις μετεωρολογικές, ατμοσφαιρικές και άλλες φυσικές συνθήκες.
aftodioikisi.gr