Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Μεγάλη ανακάλυψη: Βρέθηκε το αρχαιότερο ακέραιο ελληνικό ναυάγιο στην Μαύρη Θάλασσα

Μια συγκλονιστική ανακάλυψη, έκανε ομάδα αρχαιολόγων στην Μαύρη Θάλασσα όπου σύμφωνα με τον Guardian βρέθηκε το αρχαιότερο ακέραιο ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής και πιστεύεται ότι παρέμεινε στον βυθό για περισσότερα από 2.400 χρόνια.

Το 23 μέτρων καράβι, που οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι αρχαιοελληνικό, βρέθηκε σχεδόν άθικτο, με το ιστίο, το πηδάλιο και τα καθίσματα των κωπηλατών, σε βάθος μεγαλύτερο των 2 χλμ.
Όπως εξήγησε η ομάδα των αρχαιολόγων, η απουσία οξυγόνου στο σημείο του ναυαγίου είναι ο λόγος πίσω από την εξαιρετική κατάσταση στην οποία διατηρήθηκε.

«Ένα καράβι από την κλασσική εποχή, επιβίωσε σχεδόν ακέραιο σε βάθος μεγαλύτερο των 2 χιλιομέτρων. Είναι κάτι που δεν περίμενα ποτέ ότι θα έβλεπα», αναφέρει ο καθηγητής Τζον Άνταμς, επικεφαλής του Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) και της ομάδας που έκανε την συγκλονιστική ανακάλυψη. «Πρόκειται για ένα εύρημα που αλλάζει όσα γνωρίζουμε για την ναυπηγική και την ναυσιπλοΐα στον αρχαίο κόσμο», συμπληρώνει χαρακτηριστικά. 
Το ναυάγιο πιστεύεται ότι άνηκε σε εμπορικό καράβι. Η μόνη εικόνα που έχουμε μάλιστα για καράβια αυτού του τύπου προέρχεται από τον διάσημο στάμνο «Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες» που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στο 480-470 π.Χ. Σε αυτό το υπέροχο αγγείο (που φιλοτεχνήθηκε την ίδια εποχή που κατασκευάστηκε το καράβι) ο ομηρικός ήρωας εμφανίζεται δεμένος στο κατάρτι, να προσπαθεί με τους συντρόφους του να αντισταθεί στο τραγούδι των σειρήνων.
PRONEWS/     EFENPRESS