Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Αναψυκτικά διαίτης: Οι επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου


Τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχουν τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν να βλάψουν το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Οι ειδικοί εντόπισαν έξι γλυκαντικά –όλα εγκεκριμένα προς χρήση σε τροφές και αναψυκτικά στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.- τα οποία είναι τοξικά για το μικροβίωμα του εντέρου.
Σε αυτά περιλαμβάνεται η αμφιλεγόμενη ασπαρτάμη, η οποία αποτελεί εδώ και δεκαετίες αντικείμενο μελέτης.

Οι ερευνητές από το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη προειδοποιούν ότι τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να βλάψουν την υγεία.
Το υγιές μικροβίωμα του εντέρου σχετίζεται με καλύτερη ορμονική λειτουργία, απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, πέψη και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Εκτός από την ασπαρτάμη, στο επίκεντρο της μελέτης βρέθηκαν επίσης η σουκραλόζη, η σακχαρίνη, η νεοτάμη, η αντβαντάμη και η ακεσουλφάμη Κ ή αλλιώς ακεσουλφαμικό κάλιο.
gut 3
Οι ειδικοί ανέλυσαν επίσης 10 αθλητικά συμπληρώματα που περιείχαν αυτά τα γλυκαντικά.
Στη διάρκεια της εργαστηριακής μελέτης, τα έξι γλυκαντικά εκτέθηκαν σε βακτήρια που διαβιούν στο ανθρώπινο έντερο. Τα βακτήρια τροποποιήθηκαν γενετικά ώστε να περιέχουν ενώσεις που φωσφορίζουν όταν ανιχνεύουν τοξίνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τοξίνες απελευθερώνονται όταν τα βακτήρια του εντέρου εκτίθενται σε τεχνητά γλυκαντικά.
Ανακάλυψαν μάλιστα μάλιστα ότι αρκούσε μόνο 1mg/ml τεχνητών γλυκαντικών για να γίνουν τοξικά τα βακτήρια του εντέρου.
Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα τεχνητών γλυκαντικών, τόσο περισσότερες τοξίνες απελευθερώνονται, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας καθηγητή Ariel Kushmaro.
«Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών επηρεάζει δυσμενώς τη μικροβιακή δραστηριότητα του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας».
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να βοηθήσουν στην κατανόηση της σχέσης της τοξικότητας των τεχνητών γλυκαντικών και των δυνητικών επιπτώσεων στο μικροβίωμα του εντέρου» πρόσθεσε.
Τα αναψυκτικά διαίτης αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των αναψυκτικών με ζάχαρη, πληθαίνουν όμως διαρκώς οι αποδείξεις ότι δεν είναι τόσο υγιεινά όσο θεωρούνταν μέχρι σήμερα.
Αν και διατίθενται στο εμπόριο ως πιο φιλική εναλλακτική στα αναψυκτικά με ζάχαρη, οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει να θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή.
Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν επανειλημμένα συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον καρκίνο, τον διαβήτη τύπου 2, τις ημικρανίες και τις βλάβες του ήπατος.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Molecules.
Πηγή: MailOnline,  www.onmed.gr