Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Κίνα: Επιστήμονες δημιούργησαν υγιή ποντίκια από δύο… θηλυκά


Επιστήμονες της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών κατάφεραν να δημιουργήσουν υγιή ποντικάκια από γονείς ίδιου φύλου, συγκεκριμένα από δύο θηλυκά, δηλαδή μητέρες.
Επιχείρησαν να κάνουν κάτι και το αντίστροφο, αλλά τα ποντίκια με δύο αρσενικά, δηλάδή πατέρες και καμία μητέρα επιβίωσαν μόνο λίγες ημέρες μετά τη γέννησή τους.
Το επίτευγμα βασίσθηκε στη χρήση τόσο βλαστικών κυττάρων, όσο και γενετικής τροποποίησης.

Κατά πόσο κάτι ανάλογο μελλοντικά θα μπορούσε να γίνει και στους ανθρώπους, ώστε να γεννηθούν «ομοφυλόφιλα μωρά», είναι προς συζήτηση - αλλά σίγουρα είναι μια μακρινή προοπτική, καθώς ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών είναι πολύ μεγάλος, ενώ υπάρχει επίσης η βιοηθική και η ψυχολογική άποψη του ζητήματος.
Μερικά ερπετά, αμφίβια και ψάρια, αλλά και η γαλοπούλα, μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς σεξουαλική επαφή, μόνο από ένα γονέα του ίδιου φύλου, αλλά είναι δύσκολο για τα θηλαστικά να κάνουν το ίδιο.
Στο παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν ξαναδημιουργήσει πειραματόζωα με δύο μητέρες, αλλά τα ποντικάκια είχαν προβλήματα υγείας.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell Stem Cell", χρησιμοποίησαν απλοειδή εμβρυικά βλαστικά κύτταρα που περιείχαν τον μισό φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων και DNA από μόνο έναν γονέα (τη μία μητέρα) και τα οποία στη συνέχεια εισήγαγαν -μετά από κατάλληλη γενετική τροποποίηση- στα ωάρια μια άλλης ποντικίνας (της δεύτερης μητέρας).
Παρήχθησαν έτσι 29 υγιή τρωκτικά από 210 έμβρυα, τα οποία έζησαν φυσιολογικά και απέκτησαν δικούς τους απογόνους.
Με περίπου την ίδια τεχνική, γεννήθηκαν 12 ποντικάκια με γενετικό υλικό μόνο από δύο αρσενικά.
Αρχικά ελήφθησαν απλοειδή βλαστικά κύτταρα που περιείχαν το DNA μόνο του ενός αρσενικού και -αφού τροποποιήθηκαν γενετικά- εισήχθησαν, μαζί με σπέρμα από ένα άλλο αρσενικό (τον δεύτερο πατέρα), σε ένα ωάριο από όπου είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας του, άρα δεν υπήρχε γενετικό υλικό της μητέρας.
Έτσι, προέκυψαν έμβρυα με DNA από δύο πατέρες, τα οποία τελικά εμφυτεύθηκαν -μαζί με υλικό πλακούντα- σε παρένθετες μητέρες που τα γέννησαν.
Όμως τα ποντικάκια με τους δύο πατέρες (και την παρένθετη μητέρα) έζησαν μόνο για 48 ώρες.
Οι Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν πάντως ότι θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν την μέθοδό τους, με στόχο να καταφέρουν τελικά να δημιουργήσουν υγιή τρωκτικά με δύο πατέρες μόνο.
Επίσης, είπαν ότι η τεχνική θα δοκιμασθεί και σε άλλα ζώα, αλλά όχι σε ανθρώπους, συνεπώς το σεξ δεν κινδυνεύει - προς το παρόν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini