Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Σοκαριστικό βίντεο που δείχνει πώς φτιάχνονται τα ζελεδάκια, από δέρμα χοίρων και οστά ζώων


Αίσθηση προκάλεσε το βίντεο που δείχνει βήμα βήμα πώς φτιάχνονται τα ζελεδάκια. Βασικό συστατικό τους είναι η ζελατίνη, μια άγευστη ουσία που παράγεται από το δέρμα ζώων, κατά κύριο λόγο από χοίρους και αγελάδες.
Το βίντεο δείχνει με λεπτομέρειες όλα τα στάδια μέχρι να φτάσει το ζαχαρωτό στο στόμα του καταναλωτή. Εκτός από το δέρμα των ζώων που αφαιρείται και στη συνέχεια βράζεται, χρησιμοποιούνται και οι τένοντες, οι χόνδροι, οι συνδετικοί ιστοί και τα οστά.

Tο 70% της παραγωγής ζελατίνης προέρχεται από το δέρμα χοίρων και βοδινών και το 27% προέρχεται από τα οστά των ζώων.
Στη συνέχεια καλύπτονται με χρωστικές ουσίες, ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά για να αποκτήσουν τη γλυκιά γεύση που χρειάζεται.
Τα δέρματα και τα οστά των ζώων είναι πλούσια σε κολλαγόνο, μια ομάδα ινωδών πρωτεϊνών που βοηθάει στη σταθεροποίηση και την πυκνότητα των συστατικών.
Δείτε το βίντεο:
Έτσι, η ζελατίνη χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο σε μια σειρά από προϊόντα, όπως στα γλυκά, σε κάποια συμπληρώματα βιταμινών, σε τυριά, γιαούρτια, σούπες, ζελέ και σαλάτες.}
Πολλοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι η πρωτεΐνη που περιέχει είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, καθώς έχει ελάχιστα από τα απαραίτητα αμινοξέα.
Παρ’ όλα αυτά ορισμένοι διατροφολόγοι, αναγνωρίζουν τη διατροφική αξία της ζελατίνης. Όπως έχουν αναφέρει, βελτιώνει την πέψη και την υγεία των οστών και των αρθρώσεων, καθώς είναι πλούσια σε αμινοξέα τα οποία είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του χόνδρου στις αρθρώσεις.
Επίσης, το υψηλό ποσοστό γλυκίνης που περιέχει η ζελατίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες και έτσι βοηθά στην γρήγορη επούλωση των πληγών.
Πολλοί έχουν υποστηρίξει επίσης, ότι βελτιώνει την ποιότητα των μαλλιών, των νυχιών και των δοντιών, γιατί περιέχει κερατίνη. Το κολλαγόνο ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος.
Το βίντεο της δημοσιογράφου Alina Kneepkens από Βέλγιο έγινε viral και δίχασε το κοινό. Πολλοί αποφάσισαν να σταματήσουν να καταναλώνουν ζαχαρωτά και προϊόντα από ζελατίνη, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι από τη στιγμή που καταναλώνουν κρέας, δεν υπάρχει λόγος να σοκάρονται.
Υπάρχουν όμως, τρόφιμα και γλυκίσματα με ζελατίνη φυτικής προέλευσης.
«Για την παραγωγή των ζελινιών φρούτων η HARIBO χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη από τη δεκαετία του ’80, αντί του για το σύνηθες αραβικό κόμμι, φυσική ζελατίνη. Η ζελατίνη δεν περιέχει ούτε λιπαρά ούτε υδατάνθρακες.
Οι βασικές πρώτες ύλες είναι οι εξής: Χυμός φρούτων, φυτικά συμπυκνώματα, σιρόπι γλυκόζης, ζάχαρη, φυσική ζελατίνη, δεξτρόζη, άμυλο και κιτρικό οξύ «, αναφέρεται στο επίσημο site της εταιρίας Haribo που κατασκευάζει ζαχαρωτά και καραμέλες.
katohika.gr/