Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη: Ελληνίδα ερευνήτρια έλυσε το μυστήριο των «δύο Αδελφών»

Ενα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια βρήκε την λύση του από μια Ελληνίδα αρχαιολόγο η οποία έλυσε τον γρίφο των δύο διάσημων ανδρικών μούμιων που φυλάσσονται στο Μουσείο του Μάντσεστερ, οι οποίες είχαν βρεθεί στον ίδιο τάφο και έχουν ονομασθεί «Οι δύο Αδελφοί».

Η επιτυχία της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν πρωτόγνωρες γενετικές μέθοδοι με βάση τις οποίες στο μέλλον θα μπορούν να καθορισθούν με επιτυχία και οι εθνικές, φυλετικές προελεύσεις των σημερινών κατοίκων μιας χώρας.
Μια  νέα αρχαιογενετική έρευνα, με επικεφαλής την δρα Κωνσταντίνα Δρόσου, η οποία μελέτησε δείγματα DNA από τις δύο μούμιες, αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα αυτές είχαν διαφορετικό πατέρα, άρα ήσαν ετεροθαλή αδέλφια.
Οι δύο μούμιες, που είναι οι παλαιότερες του εν λόγω βρετανικού μουσείου και από τις πιο γνωστές μεταξύ των Αιγυπτιολόγων, προέρχονται από δύο άνδρες της αρχαίας αιγυπτιακής ελίτ που έζησαν περίπου το 1800 π.Χ.
Ο κοινός τάφος τους, γνωστός ως «Ο Τάφος των δύο Αδελφών», είχε ανακαλυφθεί το 1907 σε ένα χωριό περίπου 400 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Οι ιερογλυφικές επιγραφές στα φέρετρά τους έδειχναν ότι ήσαν οι γιοί ενός ανώνυμου τοπικού κυβερνήτη, οπότε φυσιολογικά ονομάσθηκαν «τα δύο αδέλφια».
Σαν πρόσωπα δεν μπορεί να πει κανείς ότι έπαιζαν κάποιο σημαντικό ιστορικό ρόλο, αλλά είχαν δημιουργήσει ένα μεγάλο ιστορικό αίνιγμα καθώς ήταν αμφίβολη η συγγένεια τους αφού η Βρετανίδα αιγυπτιολόγος Μάργκαρετ Μάρεϊ όταν μελέτησε τις μούμιες, είχε βρει σημαντικές σκελετικές διαφορές μεταξύ τους και είχε έτσι υποθέσει ότι ο ένας αδελφός ήταν υιοθετημένος.
Τι είχε συμβεί; Απλώς τα αδέρφια  είχαν την ίδια μητέρα αλλά όχι τον ίδιο πατέρα
Φυσικά δεν το ξέρουμε αν ο κυβερνήτης το γνώριζε αυτό ή αν το είχε υποψιαστεί
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κωνσταντίνα Δρόσου της Σχολής Γεωλογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αρχαιολογικό περιοδικό "Journal of Archaeological Science: Reports", μελέτησαν δείγματα μιτοχονδριακού DNA και DNA του χρωμοσώματος Υ.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε μούμια τέτοια συνδυαστική γενετική ανάλυση. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι τα δύο αδέλφια είχαν την ίδια μητέρα, αλλά αποκάλυψε ότι είχαν διαφορετικό πατέρα.
Όπως δήλωσε η Δρόσου, «ήταν ένα μακρύ και εξαντλητικό ταξίδι μέχρι τα ευρήματά μας, αλλά τελικά φθάσαμε σε αυτά. Είμαι ευγνώμων που καταφέραμε να προσθέσουμε ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι στο μεγάλο παζλ της ιστορίας και είμαι βέβαιη ότι τα αδέλφια θα ήσαν πολύ περήφανα για μας. Αυτές ακριβώς οι στιγμές είναι που μας κάνουν να πιστεύουμε στο αρχαίο DNA».
Η Κ.Δρόσου αποφοίτησε το 2008 από το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πήρε το διδακτορικό της στη Βιομοριακή Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 2016 και έκτοτε είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του ίδιου πανεπιστημίου.
Η Βιομοριακή Αρχαιολογία πάντως είναι σε θέση πλέον να εξαφανίσει πολλούς μύθους, είτα ακραιφνών «πατριωτικών» κύκλων είτε ακραιφνών και ακόμα χειρότερα προκατειλημμένων «προοδευτικών» κύκλων οι οποίοι επιμένουν να μην βλέπουν συνέχεια των εθνών και να πιστεύουν ότι όλος ο πλανήτης είναι ένα «μεγάλο χωριό». 
Πλέον θα είναι εφικτό για κάποιον να επιβεβαιώσει ή να διαψέυσει αρχαίες πηγές και να ορίσει έτσι την αξιοπιστία τους και μαζί με αυτές την αξιοπιστία και του πολιτισμού που άνθησε στην εκάστοτε περιοχή. Έχουμε την αίσθηση ότι ο ελληνικός πολιτισμός σε όλες τις περιόδους τους θα προκύψει ιδιαίτερα ακριβής αρκεί να θέλουν κάποιοι να το εξακριβώσουν...
pronews