Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017

Βίντεο: Μεγάλη ανακάλυψη φαραωνικού τάφου στην Αίγυπτο- Τουλάχιστον 3.000 χρόνων

Στην παρουσίαση μιας μεγάλης ανακάλυψης, ενός άριστα διατηρημένου φαραωνικού και οικογενειακού τάφου, προέβη ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων, Χάλιντ Ελ Ενάνι.

Ειδικότερα, πρόκειται για την «τελευταία οικία» του χρυσοχόου Αμενενχάτ της 18 Δυναστείας, ενώ χρονολογείται από το 1.000 π.Χ. και βρέθηκε στη Δυτική Όχθη του Λούξος.
Μάλιστα, παρουσία στην εκδήλωση είχαν, ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο, Μιχαήλ Χρήστου, Διάμεση και του Κύπριου ομολόγου του, Χάρη Μορίτση, καθώς και εκπροσώποι των πρεσβειών της Κίνας και της Ελβετίας και του κυβερνήτη της περιφέρειας, Μοχάμεντ Μπαντρ.
Η ανασκαφή που οδήγησε σε αυτήν τη σημαντική ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από την αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή του Μουστάφα Ουαζίρι.
Η σημασία του τάφου έγκειται, κυρίως, στο γεγονός ότι ανακαλύφθηκε σε εξαιρετικά διατηρημένη κατάσταση.
Στο εσωτερικό του ταφικού συμπλέγματος, σε βάθος επτά μέτρων, ένα άγαλμα εικονίζει τον χρυσοχόο Αμενενχάτ σε μία ψηλή καρέκλα, δίπλα από τη γυναίκα του που φοράει μακρύ φόρεμα, μεταδίδει η «Αλ Αχράμ». Στα πόδια τους, βρίσκεται ένας από τους γιους τους.
Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν, επίσης, μούμιες σε καλή κατάσταση, που χρονολογούνται από τον 10ο και 11ο αιώνα π. Χ. Μέσα στον τάφο οι τοιχογραφίες, τα κτερίσματα και τα πήλινα αγγεία έχουν διατηρήσει τα χρώματά τους.
Η παρουσίαση της ανακάλυψης έγινε παρουσία πολλών αιγυπτιακών και ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Δείτε το βίντεο:
pronews