Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Λαχτάρα με το διαστημικό σκάφος που βρίσκεται στον Άρη

Για λίγη ώρα χάθηκε το σήμα του, ενώ ξεκινούσε η διαδικασία προσεδάφισης ενός μηχανήματος για έρευνα στον «κόκκινο πλανήτη».

Το ρωσο-ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος TGO, το οποίο μόλις απελευθέρωσε το όχημα προσεδάφισης Schiaparelli, που άρχισε μία κάθοδο ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων προς την επιφάνεια του Αρη, δεν μετέδιδε στοιχεία για τη θέση του, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.
«Ερευνούμε τους λόγους για τους οποίους δεν έχουμε τηλεμετρικά στοιχεία αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Μισέλ Ντενί, διευθυντής των επιχειρήσεων πτήση της αποστολής ExoMars 2016, από το κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Επειτα από ένα ταξίδι επτά μηνών για να φθάσει στον πλανήτη Αρη, το όχημα προσεδάφισης Schiaparelli αποχωρίσθηκε σήμερα από το σκάφος TGO (Trace Gas Orbiter). Στη συνέχεια, το σκάφος επρόκειτο να τεθεί σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη, ένα δύσκολο εγχείρημα για την αποστολή. Είναι η δεύτερη φορά που η Ευρώπη επιδιώκει να προσεδαφισθεί στον Αρη.
Λίγη ώρα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε ότι «όλα είναι υπό έλεγχο πλέον» με το σκάφος TGO της αποστολής ExoMars 2016.
http://techit.gr/