Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Κίνα: Γνωρίστε τον υπερυπολογιστή Sunway TaihuLight [βίντεο]


Το Sunway TaihuLight, των 93 petaflop, εγκαταστάθηκε στο Διεθνές Κέντρο Υπερυπολογιστών στην περιοχή Γούξι και έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει περίπου 93.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Με αυτές τις προδιάγραφες χαρακτηρίζεται επάξια ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου.

Το νέο υπερ-μηχάνημα είναι 3 φορές ταχύτερο και πιο αποδοτικό από τον προηγούμενο ηγέτη στην κατηγορία, το Tianhe-2, επίσης κατασκευασμένο στην Κίνα, σύμφωνα με το πρόγραμμα Top500, το οποίο δημοσίευσε τη Δευτέρα τη νέα λίστα υπερ-υπολογιστών. Το πρόγραμμα δημοσιεύει δύο φορές τον χρόνο έναν ενημερωμένο κατάλογο των υπαρχόντων υπερ-υπολογιστών.
Οι κύριες εφαρμογές του Sunway περιλαμβάνουν εξελιγμένη κατασκευαστική τεχνολογία, πρόγνωση καιρού και ανάλυση τεράστιου όγκου δεδομένων, έγραψε σχετικά με το μηχάνημα ο Τζακ Ντονγκάρα, διακεκριμένος καθηγητής πληροφορικής του Πανεπιστημίου Τενεσί των ΗΠΑ.
Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα Top500 το 1993, η Κίνα ξεπέρασε σε αριθμό υπερ-υπολογιστών τις ΗΠΑ με 167 συστήματα έναντι των 165. Στη λίστα με τα 10 καλύτερα συστήματα, οι ΗΠΑ έχουν 4 ενώ η Κίνα 2, τα οποία βέβαια κατέχουν πλέον τις δύο πρώτες θέσεις. Τις λοιπές θέσεις καταλαμβάνουν οι Ιαπωνία, Ελβετία, Γερμανία και Σαουδική Αραβία.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόλις πριν 10 χρόνια η Κίνα είχε μόνο 28 συστήματα που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο, με κανένα από αυτά να κατατάσσεται στα 30 καλύτερα, η χώρα έχει κάνει μεγαλύτερα και ταχύτερα βήματα από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία των υπερ-υπολογιστών», αναφέρεται σε δημοσίευμα του Top500.

pronews