Η διεθνής επιστημονική κοινότητα κάνει έκκληση να σταματήσουμε τα "τρέφουμε" τα μικρόβια μεαντιβιοτικά, γιατί μέσα στις επόμενες δεκαετίες (έως το 2050) τα "σκληροτράχηλα" μικρόβια θα σκοτώνουν έναν άνθρωπο κάθε τρία δευτερόλεπτα.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο μέσα στα νοσοκομεία, όπου "ανθούν" οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Έκθεση που συντάχθηκε - μετά από προτροπή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέηβιντ Κάμερον πριν από δύο χρόνια - σύμφωνα με το BBC, το Reuters, το Science και το ΑΠΕ, κάνει λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια "επανάσταση", στον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά
Οι ειδικοί, μάλιστα, προτείνουν να επενδυθούν δισεκατομμύρια δολάρια (έως 40 διεκατομμύρια. δολάρια την επόμενη δεκαετία) για να λυθεί το πρόβλημα της μικροβιακής αντίστασης όχι μόνο στααντιβιοτικά, αλλά και σε όλα τα αντιμικροβιακά φάρμακα κατά ιών, μυκήτων, παρασίτων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών. Επιπλέον προτείνουν εκτεταμένες καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών - στη χώρα μας το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει κάνει ανάλογες κινήσεις, καθώς είμαστε μια χώρα που οι πολίτες της παίρνουν αντιβίωση με το πρώτο "αψού".
Οι παγκόσμιες πωλήσεις αντιβιοτικών με πατέντα είναι περίπου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ετησίως. Η έκθεση προτείνει να μειωθεί η ζήτηση για αντιβιοτικά και άλλα αντιμικροβιακά φάρμακα και, παράλληλα, να αυξηθεί η προσφορά τους. Για τον λόγο αυτό, προτείνει την αποζημίωση με τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια των φαρμακοβιομηχανιών για κάθε νέο αντιβιοτικό που θα ανακαλύπτουν, αλλά και την επιβολή πρόσθετων φόρων σε εκείνες τις εταιρείες, που δεν επενδύουν στην έρευνα για νέα αντιβιοτικά
Η έκθεση προτείνει από το 2020 να μην συνταγογραφούνται αντιβιοτικά σε κανέναν ασθενή, εάν πρώτα δεν έχει γίνει ένα σχετικό γρήγορο τεστ, που να επιβεβαιώνει ότι, όντως, τα χρειάζεται. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει πρώτα να εξαπλωθούν ευρέως αυτά τα γρήγορα τεστ. Η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, χάνει σταδιακά τη μάχη των αντιβιοτικών, που θεωρείται εξίσου σοβαρή με τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Το πρόβλημα είναι διπλό: δεν ανακαλύπτονται νέα, πιο αποτελεσματικά αντιβιοτικά με τον αναγκαίο ρυθμό (η πιο πρόσφατη κατηγορία νέων αντιβιοτικών ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του '80), ενώ «σπαταλώνται» και έτσι αχρηστεύονται τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, λόγω άλογης χρήσης. Ήδη έχουν εμφανισθεί μικρόβια που αντιστέκονται ακόμη και στα ισχυρότερα αντιβιοτικά «τελευταίας καταφυγής», όπως η κολιστίνη, με συνέπεια ο κόσμος να βρίσκεται ενώπιον μιας «εποχής χωρίςαντιβιοτικά», που θα ισοδυναμεί με μια «Αποκάλυψη» σε θρησκευτικούς όρους.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις αναφέρουν ότι δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο έως το 2050, εξαιτίας λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια (έναντι 700.000 ετησίως σήμερα), ενώ το κόστος για την παγκόσμια οικονομία λόγω της μαζικής αντίστασης στα αντιβιοτικά θα φθάσει στα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια έως τα μέσα του αιώνα μας. Μεταξύ άλλων, η έκθεση προτείνει τη μείωση της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία (στις ΗΠΑ το 70% των πωλούμενων αντιβιοτικών καταλήγει σε ζώα) και την επιβολή σήμανσης στα προϊόντα κρέατος, που έχουν προκύψει από ζώα με αντιβιοτικά. Επίσης τη δημιουργία ενός νέου Παγκόσμιου Ταμείου Καινοτομίας, ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων (το οποίο θα χρηματοδοτεί έρευνες για νέα αντιβιοτικά), τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα νοσοκομεία, την προώθηση της χρήσης εμβολίων ως εναλλακτικών στα αντιβιοτικά κ.ά. 
Β.Κ.
http://healthmag.gr/