Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Τα μυστικά των πυραμίδων


Επιστημονική ερευνητική ομάδα έχει αρχίσει να αναλύει μυστηριώδη κοσμικά σωματίδια που ανακαλύφθηκαν μέσα στην αιγυπτιακή πυραμίδα Μπεντ. 

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα σωματίδια αυτά ίσως μπορούν να δώσουν απάντηση στο μυστήριο της δημιουργίας των πυραμίδων, πριν 4.600 χρόνια.Η διεθνής επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι έχει τοποθετήσει ειδικούς ερευνητικούς δίσκους μέσα στην ύψους 105 μέτρων πυραμίδα Μπεντ, που είχε κατασκευασθεί επί Φαραώ Σνεφρού, και από τον περασμένο μήνα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν τα αποτελέσματα.

Μέσα στην αρχαία αυτή κατασκευή, οι ερευνητές διαπίστωσαν να υπάρχουν «ραδιογραφικά σωματίδια» γνωστά με την ονομασία «muons» που έχουν πέσει στην γήινη ατμόσφαιρα από το διάστημα.

Τα σωματίδια αυτά διέρχονται μέσω του κενού διαστήματος αλλά τείνουν να απορροφηθούν ή να αλλάξουν πορεία μόλις συναντήσουν σκληρή επιφάνεια. Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να διαπιστώσουν μελετώντας την προέλευση των σωματιδίων αυτών, πιστεύοντας πως ίσως τους οδηγήσουν σε συγκλονιστικά ευρήματα. 

«Για την κατασκευή των πυραμίδων, δεν υπάρχει ούτε μία θεωρία που να έχει ελεγχθεί ή να αποδεικνύει την πραγματική προέλευση του σχεδιασμού τους. Υπάρχουν μόνο θεωρίες και υποθέσεις», υποστηρίζει ο Hany Helal, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Διατήρησης Κληρονομιάς , το οποίο συμμετέχει στην έρευνα.

«Εκείνο που προσπαθούμε σήμερα με τη νέα τεχνολογία, είναι να κατορθώσουμε να επιβεβαιώσουμε,
 ή να αλλάξουμε ή να αναβαθμίσουμε ή να βελτιώσουμε τις υποθέσεις που διαθέτουμε για τον τρόπο που κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Η πυραμίδα Μπεντ στο Ντασούρ, περί που 40 χιλιόμετρα από το Κάιρο, θεωρείται πως αποτελεί την πρώτη απόπειρα κατασκευής πυραμοειδών κτισμάτων με ομαλές πλευρές.

Το πρόγραμμα «σκάνινγκ των πυραμίδων» περιλαμβάνει έρευνες σε τέσσερις αρχαίες πυραμίδες και αναμένεται να συνεχισθεί ως το τέλος του 2016. Περιλαμβάνει θερμογραφία, έρευνα muon με ραδιο-ισότοπα και ανασυγκρότηση 3D.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει πως έχουν παρατηρηθεί «θερμικές ανωμαλίες» σε μια άλλη πυραμίδα την Khufu πιο γνωστή ως του φαραώ Χέοπος, στην Γκίζα, κατασκευασμένη πριν 4.500 χρόνια.

«Υπάρχει ξεκάθαρη θερμική διαφορά στην δυτική πλευρά της Κόκκινης πυραμίδας, με την βάση να είναι ψυχρότερη από την κορυφή», είχε δηλώσει ο Matthieu Klein του Πανεπιστημίου Λαβάλ στον Καναδά, σε συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί τότε.

Την θερμική διαφορά που διαπιστώθηκε συνολικά σε τέσσερις πυραμίδες, μελετούν επιστήμονες από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία σε επιστημονική έρευνα που ονομάσθηκε «Σκάνιν των πυραμίδων». Η έρευνα αυτή ξεκίνησε στις 25 του περασμένου Οκτωβρίου και χρησιμοποιείται μέθοδος σκαναρίσματος με υπέρυθρες θερμογραφικές κάμερες που σαρώνουν τις πυραμίδες στη Γκίζα.


(Θερμογραφική απεικόνιση σωματιδίου 8.000 χρόνων από τη NASA)

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με τις νέες μελέτες θα υπάρξουν ουσιαστικότερα αποτελέσματα για τις αρχαίες αυτές πυραμίδες.

Πιστεύουν όμως ακόμη ότι επειδή οι μελέτες μπορεί να αποδώσουν κάποια αποτελέσματα, αυτά δεν θα είναι αρκετά για να λύσουν το μυστήριο των αιγυπτιακών πυραμίδων και «ενδεχομένως να προκαλέσουν νέα ερωτήματα για τη δημιουργία τους» όπως είπε ο Mehdi Tayoubi πρόεδρος του Ινστιτούτου Διατήρησης Κληρονομιάς.

Πληροφορίες από RT.com
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

zougla.gr