Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

NASA: Αστεροειδής με... "ασαφή πορεία" θα περάσει ξυστά από τη Γη αύριο!


Ένας αστεροειδής με ιδιαίτερα ασαφή πορεία αναμένεται να περάσει ξυστά από τον πλανήτη μας αύριο, χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας, όπως υποστηρίζει η NASA.
Ωστόσο, η διαστημική υπηρεσία δεν φαίνεται σίγουρη σχετικά με την πορεία του αστεροειδούς, καθώς αρχικά θεωρούσε ότι θα περάσει δίπλα από τη Γη στις 5 Μαρτίου.

Όπως, μάλιστα τόνισε ο διευθυντής του κέντρου της NASA για τη μελέτη της τροχιάς των αντικειμένων κοντά στη Γη, Paul Chodas: «Η τροχιά αυτού του αστεροειδούς είναι αρκετά ασαφής και θα είναι δύσκολο να προβλέψουμε που να τον αναζητήσουμε. Υπάρχει περίπτωση να τον “δουν” τα τηλεσκόπια μας όταν περάσει δίπλα μας και να μας δοθούν έτσι τα δεδομένα  για να μελετήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την τροχιά του γύρων από τον ήλιο».
Η NASA, όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρη αν θα αποφευχθεί η σύγκρουση με τον πλανήτη μας και σε ενδεχόμενη επόμενη συνάντηση μας με τον αστεροειδή 2013 ΤΧ68, όπως έχει ονομαστεί.
Θυμίζουμε πως τον Φεβρουάριο του 2013 ένας αστεροειδής έπεσε στη Γη και πιο συγκεκριμένα πάνω από την πόλη Chelyabinsk, στη Ρωσία. Ο μετεωρίτης εξερράγη με την ισχύ μια πυρηνικής βόμβας πάνω από την πόλη, ενώ με την έκρηξη έσπασαν εκατοντάδες παράθυρα κτιρίων, τραυματίζοντας περισσότερους από χίλιους ανθρώπους. Ευτυχώς, κανείς από τα θύματα δεν έχασε τη ζωή του.
Οι συνέπειες του 2013 TX68, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του, θα μπορούσαν να είναι ακόμη ακόμα πιο καταστροφικές, αλλά ο Chodas συνιστά ηρεμία, ενώ τόνισε πως: «Οι πιθανότητες της σύγκρουσης είναι πάρα πολύ μικρές για να προκληθεί ανησυχία. Αναμένω πως οι μελλοντικές παρατηρήσεις θα μειώσουν περισσότερο αυτές τις πιθανότητες».
Επιπλέον, η NASA προσπαθώντας να καθησυχάσει τον κόσμο δημοσίευσε σήμερα ένα «tweet», υποστηρίζοντας πως η Γη είναι ασφαλής από χτύπημα αστεροειδή για τα επόμενα 100 χρόνια.
pronews