Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Έντονες ενδείξεις για το εντοπισμό νέου «μυστηριώδους» σωματιδίου στο CERN

Οι ερευνητές στο CERN ενδέχεται να έχουν ανακαλύψει ένα νέο μυστηριώδες σωματίδιο.

Οι πρώτες ενδείξεις περί σωματιδίου είχαν γίνει γνωστές τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Από τότε, έπειτα από μελέτες, η πιθανότητα μιας νέας ανακάλυψης έχει κάπως αυξηθεί. 

Οι νέες -στατιστικά βελτιωμένες- ενδείξεις παρουσιάσθηκαν σε επιστημονικό συνέδριο στην ορεινή Ιταλία, όπου σε ένα σαλέ παραδοσιακά κάθε χρόνο επί μία εβδομάδα οι φυσικοί αναλύουν τα πειραματικά ευρήματά τους, σύμφωνα με το «Nature» και τη βρετανική «Guardian».

Τα στοιχεία, τα οποία προέρχονται και από τους δύο μεγάλους ανιχνευτές (ATLAS και CMS), αφορούν συγκρούσεις σωματιδίων που είχαν γίνει πέρυσι στον μήκους 27 χιλιομέτρων μεγάλο υπόγειο επιταχυντή αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.


Προς το παρόν, οι φυσικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν τo ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποιο παραπλανητικό στατιστικό σφάλμα. 

Όταν ο επιταχυντής επαναλειτουργήσει τον Απρίλιο, μετά την χειμερινή διακοπή του για συντήρηση, τότε οι νέες συγκρούσεις σωματιδίων θα δώσουν οριστική απάντηση αν πρόκειται για «φούσκα» ή για σημαντική ανακάλυψη. Αυτή η απάντηση αναμένεται το καλοκαίρι, το αργότερο έως τον Αύγουστο.
Η επίμαχη ανακάλυψη αφορά στην παρατήρηση ότι πάρα πολλές συγκρούσεις σωματιδίων υψηλής ενέργειας παράγουν δύο σωματίδια του φωτός (φωτόνια) με συγκεκριμένη ενέργεια 750 GeV (γιγαηλεκτρονιοβόλτ). 

«Στο Τμήμα Θεωρίας γι' αυτό συζητάμε συνεχώς. Οι θεωρητικοί φυσικοί είναι πιο ενθουσιώδεις πάντα. Οι πειραματικοί φυσικοί είναι από τη φύση τους πιο επιφυλακτικοί, ιδίως στις επίσημες δηλώσεις τους» δήλωσε ο θεωρητικός φυσικός του CERN Τζιαν Τζιουντίτσε.

Αν όντως πρόκειται για ένα νέο σωματίδιο, μάλλον θα αφορά κάποιο μποζόνιο που δεν είχε προβλεφθεί θεωρητικά έως τώρα, με βάση το λεγόμενο «Καθιερωμένο Πρότυπο». Σε αυτή την περίπτωση, οι φυσικοί του CERN εκτιμούν ότι θα πρόκειται για τη σημαντικότερη ανακάλυψη των τελευταίων 40 ετών στη σωματιδιακή φυσική, πέρα από την ανακάλυψη του σωματιδίου του Χιγκς. 
Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι το σωματίδιο σχετίζεται με τη θεωρία της υπερσυμμετρίας. 


zougla