Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Η Κίνα ψάχνει στη Σελήνη για εξορύξεις... για να γίνει πυρηνικός "γίγαντας" (φωτό & βίντεο)


Μπορούμε να εξορύξουμε τη Σελήνη; Μάλλον είναι απαραίτητο. Η επιφάνειά της είναι πλούσια σε ήλιο-3, στοιχείο που θα μπορούσε να καλύψει μέσα σε έναν χρόνο το 1/4 των αναγκών ενέργειας της Γης.
 
Τα κράτη που κατέκτησαν το διάστημα παρακάμπτουν τη Συμφωνία για τις Δραστηριότητες των Κρατών επί της Σελήνης και των Άλλων Ουράνιων Σωμάτων του 1979. Πέρσι οι ΗΠΑ αναίρεσαν τα νομικά εμπόδια για εξω-γήινη δραστηριότητα και εκμετάλλευση και ήδη αρκετοί είναι εκείνοι που συναγωνίζονται ποιος θα εξορύξει πρώτος το πιο πολύτιμο αγαθό που έχει να προσφέρει μέχρι στιγμής η Σελήνη. Αυτό το αγαθό είναι το ισότοπο ήλιο-3, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της Γης στο μέλλον. Με καμία απολύτως ρύπανση. Επιπλέον το ήλιο-3 αποτελεί ισχυρό καύσιμο για τους πυραύλους αλλά και εκρηκτικό υλικό για πυρηνικές βόμβες. 
 
 
Τι είναι: Το ήλιο-3 είναι ελαφρώς διαφορετικό από το αέριο που γεμίζει τα μπαλόνια των γενεθλίων. Πρόκειται για ένα σταθερό ισότοπο του ηλίου που του λείπει ένα νετρόνιο - με αυτό το χαμένο νετρόνιο επιτρέπεται να παράγει καθαρή ενέργεια. 
 
Πού υπάρχει: Το ήλιο-3 εντοπίζεται στο πέτρωμα Troclotite το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο. Το φεγγάρι έχει ένα τεράστιο απόθεμα του ηλίου-3 στην επιφάνειά του. Η Γη δεν έχει επαρκές απόθεμα, διότι το σκορπίζει ο ηλιακός άνεμος. Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα μόνο 30 κιλά, πολύ λιγότερο από τους θεωρητικούς 25 τόνους που είναι απαραίτητο για να λύσει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.
 
 
Γιατί είναι απαραίτητο: Ποια είναι ακριβώς η χρησιμότητα του Ηλίου-3; Ολα τα πυρηνικά εργοστάσια παράγουν θερμότητα. Η θερμότητα μετατρέπει το νερό σε ατμό και έτσι κινείται το κάθε εργοστάσιο. Τα σύγχρονα πυρηνικά εργοστάσια διαθέτουν πυρηνικούς αντιδραστήρες για τη διάσπαση του ουρανίου. Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει ενέργεια αλλά και ραδιενεργά κατάλοιπα, τα οποία είναι καταστροφικά και απαιτείται η διαπαντός και εξολοκλήρου απομάκρυσή τους. Οι επιστήμονες εργάζονται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία 40 χρόνια, ωστόσο ακόμη δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το πρόβλημα των ραδιενεργών αποβλήτων λύθηκε. 
 
 
Πώς θα πάρουμε το ήλιο-3: Στην επιφάνεια της Σελήνης και σε μικρό βάθος του εδάφους της έχει υπολογιστεί πως υπάρχουν 1 εκατομμύριο τόνοι ηλίου-3. Το ισότοπο αυτό, μπορεί να εξορυχθεί με τη θέρμανση της σεληνιακής σκόνης στους 650°C και εν συνεχεία να μεταφερθεί στη Γη. 
 
Δείτε στο βίντεο της NASA την επιφάνεια της Σελήνης η οποία είναι πλούσια σε ήλιο-3
 
Οταν θα γίνει αυτό θα μπορούμε να μιλάμε πλέον για μία νέα γενιά πυρηνικών εργοστασίων, απολύτως ασφαλών για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο. 
 
Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας για την αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας προχωράει πολύ γρήγορα. Με στόχο να είναι εκείνη που θα εξορύξει πρώτη και θα εκμεταλλευθεί το ήλιο-3 της Σελήνης, η οικονομική υπερδύναμη έχει ήδη εγκαταστήσει στο Φεγγάρι από το 2013 ένα ρομπότ ανίχνευσης. Το τελικό στάδιο του τρέχοντος προγράμματος περιλαμβάνει την αποστολή διαστημικού σκάφους, το οποίο θα φέρει πίσω στη Γη τα σεληνικά πετρώματα. 
 
pronews