Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ανακαλύφθηκε βραχώδης εξωπλανήτης μόνο 21 έτη φωτός μακριά (βίντεο)


Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη που έχει περιγραφεί ως «ορυχείο χρυσού για την επιστήμη.»
Μετά την ανακάλυψη το περασμένο μήνα ενός εξωπλανήτη σαν τη Γη που βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη ενός μακρινού άστρου, τώρα έρχεται ένα άλλο παρόμοιο εύρημα αυτή τη φορά σχετικά με ένα πλανήτη που είναι πολύ πιο κοντά στον πλανήτη μας.

Αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA, ανακάλυψαν έναν πλανήτη που τον ονόμασαν HD 219134b και απέχει μόλις 21 έτη φωτός μακριά από εμάς, αλλά είναι, δυστυχώς, πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο για να είναι σε θέση να υποστηρίξει ζωή.
Παρ “όλα αυτά, η εγγύτητα του θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μάθουν πολλά για τον πλανήτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA.
«Τέτοιοι εξωπλανήτες αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό,» δήλωσε ο επιστήμονας Michael Werner. «Αυτός ο πλανήτης θα είναι ένα από τα πιο μελετημένα αντικείμενα για τις επόμενες δεκαετίες».
Ο HD 219134b  δεν είναι εύκολα ορατός, ακόμη και από τα τηλεσκόπια, αλλά το αστέρι στο οποίο περιστρέφεται μπορεί κάποιος να το δει και με γυμνό μάτι στον αστερισμό της Κασσιόπης, κοντά στον Πολικό Αστέρα.
Ο πλανήτης θα είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους για το επερχόμενο νέο διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb Space Telescope» της NASA, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2018.
 defencenet.gr