Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ανεμιστήρες οροφής - όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.


Ανεμιστήρες οροφής


Οι ανεμιστήρες οροφής, αποτελούν την πιο οικονομική και πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση για τον δροσισμό του χώρου μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε αντίθεση με τα κλιματιστικά, τα οποία ψύχουν τον χώρο (υποβιβάζουν την 
θερμοκρασία του) αλλά υποβαθμίζουν την ποιότητα του αέρα του εσωτερικού χώρου (κυρίως λόγω της μη ελεγχόμανης αφύγρανσης του) οι ανεμιστήρες οροφής δεν ψύχουν στην πραγματικότητα το χώρο, αλλά δημιουργούν ένα ρεύμα αέρα το οποίο μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα στην ίδια θερμοκρασία περιβάλλοντος χωρίς να ιδρώνουμε.

Το σημείο τοποθέτησης των ανεμιστήρων οροφής είναι ιδανικό σε σχέση με τους ανεμιστήρες δαπέδου, αφού το κατακόρυφο ρεύμα βελτιώνει την αίσθηση σε όλο τον χώρο και όχι τοπικά στη ροή του όπως οι περισσότεροι ανεμιστήρες δαπέδου και ορθοστάτη, χωρίς να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι ο ανεμιστήρας "μας καρφώνει".
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο των ανεμιστήρων οροφής, είναι η δυνατότητα τους να αντιστρέφουν την φορά περιστροφής τους, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους και τον χειμώνα. Τους χειμερινούς μήνες ο ανεμιστήρας οροφής αναδεύει τον αέρα στον χώρο και δεν επιτρέπει στον πολύ ζεστό αέρα να συσσωρεύεται στην οροφή του δωματίου, αλλά το επαναφέρει κάτω ξανά και ξανά, βοηθώντας στην καλύτερη καθ' ύψος κατανομή της θερμοκρασίας στον χώρο, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της άνεσης και την μείωση της κατανάλωσης της εγκατάστασης θέρμανσης.
Ανεμιστήρας οροφής
Για να επιλέξουμε ανεμιστήρα οροφής, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
  • Η απόδοση του ανεμιστήρα εξαρτάται από την διάμετρο των πτερυγίων του και την ισχύ του κινητήρα του. Η επιλογή της διαμέτρου εξαρτάται από τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να δροσίσουμε και το ύψος τοποθέτησης του ανεμιστήρα. Σε ένα μικρό δωμάτιο, μπορούμε να εγκαταστήσουμε ανεμιστήρα οροφής διαμέτρου 90cm, σε μεγαλύτερους χώρους 110~120cm, ενώ για μεγαλύτερους χώρους ή εξωτερικούς χώρους, καλό είναι η διάμετρος του ανεμιστήρα να είναι μεγαλύτερη.
  • Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα ανεμιστήρων οροφής, με τιμές που ξεκινούν από τα 40€ για τα απλά μοντέλα και ξεπερνούν τα 1000€ για τα κορυφαία μοντέλα. Ένας ακριβότερος ανεμιστήρας οροφής, εκτός από το design, θα πρέπει να λειτουργεί εντελώς αθόρυβα και να προσφέρει επιπλέον λειτουργίες από το τηλεχειριστήριο του (αντιστροφή, χρονοδιακόπτης κ.λ.π).
  • Οι ανεμιστήρες οροφής συνήθως τοποθετούνται στην θέση του φωτιστικού, και για το λόγο αυτόν τα περισσότερα μοντέλα είναι εφοδιασμένα με φωτιστικό σώμα στον κορμό τους, για να αντικαταστήσουν το φωτιστικό που αφαιρέθηκε.
  • Η ενεργοποίηση του ανεμιστήρα και του φωτιστικού σε κάποια μοντέλα γίνεται με κορδόνια που τραβάμε για να ενεργοποιήσουμε διακόπτες εντός του κορμού του ανεμιστήρα, και σε κάποια άλλα μέσω ασύρματου τηλεχειριστηρίου.  Αν στην εγκατάσταση υπάρχει διπλός διακόπτης, αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενεργοποίηση του ανεμιστήρα και του φωτιστικού.
  • Ο θόρυβος του αέρα στα πτερύγια του ανεμιστήρα δεν είναι ο ίδιος για όλους τους ανεμιστήρες οροφής, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του ανεμιστήρα και την γεωμετρία των πτερυγίων.

Πριν αγοράσετε ανεμιστήρα οροφής, καλό είναι να ελέγξετε τα παρακάτω:
  • Ότι ο ανεμιστήρας είναι αθόρυβος, ειδικά αν πρόκειται να τον εγκαταστήσετε σε υπνοδωμάτιο.
  • Ότι διαθέτει CE και οδηγίες χρήσης / εγκατάστασης.
  • Ότι το τηλεχειριστήριο συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία και δεν αποτελεί προαιρετικό αξεσουάρ.
  • Ότι συνοδεύεται από γραπτή εγγύηση από τον εισαγωγέα ή τον κατασκευαστή.
  • Ότι τον αγοράζετε από ένα αξιόπιστο κατάστημα που θα σας βοηθήσει σε περίπτωση ελαττώματος.
.
.
Φορά περιστροφής και κίνηση του αέρα στους ανεμιστήρες οροφής
.
Όλοι οι ανεμιστήρες οροφής που έχουν δυνατότητα αναστροφής, κατά την θερινή λειτουργία περιστρέφονται αντί-ωρολογιακά και ανεβάζουν τον αέρα από την περιφέρεια του δωματίου και τον κατεβάζουν στο κέντρο, ενώ κατά την χειμερινή λειτουργία, περιστρέφονται ωρολογιακά, και ανεβάζουν τον αέρα από το κέντρο του χώρου και τον κατεβάζουν στην περιφέρεια.
Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα οροφής που θα αγοράσετε, θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνει από αδειούχο ηλεκτρολόγο.
Γρηγόρης Μοναχός
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.

http://www.aenaos-sa.gr/