Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Του έδωσαν νυχτερινή όραση με ένα κολλύριο


Ο Gabriel Licina είχε μια μοναδική εμπειρία πριν από μερικές εβδομάδες, αφού για μερικές ώρες απέκτησε τόσο δυνατή όραση, ώστε μπορούσε να διακρίνει σχήματα και κινήσεις στο βαθύ σκοτάδι 200% καλύτερα από ό,τι οι απλοί άνθρωποι με καλή όραση.
Αυτό επιτεύχθει όταν η επιστημονική ομάδα από τον οργανισμό Science for the Masses του έβαλε ένα ειδικό κολλύριο στα μάτια. Επρόκειτο για ένα διάλυμα της ουσίας "χλωρίνη e6" (ή αλλιώς Ce6), η οποία είναι μια χημική ένωση που βρίσκεται κυρίως στα ψάρια των πολύ βαθέων υδάτων και μερικές φορές χρησιμοποιείται ως φωτοευαισθητοποιητής σε θεραπείες για τον καρκίνο που είναι υποβοηθούμενες με λέιζερ. Η ευαισθησία της Ce6 στο φως έχει επιβεβαιωθεί ότι συμβάλλει στην βελτίωση της όρασης σε άτομα που έχουν σοβαρό πρόβλημα.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει πειράματα σε ανθρώπους που είχαν ήδη πολύ καλή όραση. Οι ερευνητές έβαλαν στα μάτια του Gabriel ένα διάλυμα από φυσικό ορό και από μικρή ποσότητα Ce6. Στη συνέχεια του έδωσαν να βάλει δύο μαύρους φακούς επαφής για να περιορίσουν την ποσότητα φωτός που θα πέρναγε στον βυθό του ματιού εξαιτίας του κολλυρίου και του έδωσαν να φοράει και μαύρα γυαλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αφότου η Ce6 έδρασε για 2 ώρες στα μάτια του Gabriel, ακολούθησε το εξής πείραμα: τη νύχτα, σε μια δασική έκταση χωρίς φωτισμό, ο Gabriel και άλλα 4 άτομα με πολύ καλή όραση και χωρίς άλλα βοηθήματα δοκίμασαν να διακρίνουν όσες περισσότερες ανθρώπινες φιγούρες είχαν τοποθετηθεί από τους ερευνητές σε απόσταση στα δέντρα.
Ο Gabriel είχε 100% επιτυχία ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες μόλις 30-35%.
Ο ίδιος είπε ότι δεν ένιωσε κανένα πόνο και πως η μόνη διαφορά ήταν ότι το μαύρο του σκοταδιού έμοιαζε να είχε "ξεθωριάσει" και μπορούσε να αντιληφθεί καλύτερα τις σκιές ακόμα και τη νύχτα.
Τρεις εβδομάδες μετά το πείραμα, δεν καταγράφηκε κανένα πρόβλημα στην όραση και τα μάτια του Gabriel.
madata.gr