Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Επανήλθε η εμπορική ονομασία – Ξεκίνησε απ’ τα γενόσημα, αλλά θα επεκταθεί

Μπαίνοντας κανείς στο site της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενημερώνεται ότι επανέρχεται η συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία υπό τη μορφή πρότασης, η οποία αφορά – για την ώρα – μόνο τα γενόσημα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση από «Δευτέρα 27/4/2015 ενεργοποιείται στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης η πρόταση εμπορικής ονομασίας σε γενόσημα φάρμακα στην εμφάνιση και εκτύπωση συνταγής. Η πρόταση της εμπορικής ονομασίας δεν αποτελεί «Συνταγογράφηση με Εμπορική Ονομασία» και επομένως δεν προσμετρείται στο 15% της αξίας συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία του ιατρού.
Επιπλέον δεν δεσμεύει τον φαρμακοποιό ή τον ασθενή στην εκτέλεση της συνταγής. Η τροποποίηση έγινε κατ’ εφαρμογή της εγκυκλίου με Α.Π. Γ5/οικ. 26225/8-4-2015 του Υπουργού Υγείας».
Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά, όπως για παράδειγμα το κατά πόσο μία εγκύκλιος είναι «ικανή» να τροποποιήσει ένα νόμο ή μία υπουργική απόφαση. Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την νέα λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ και αποκαλύπτει πως, το μέτρο θα επεκταθεί προσεχώς. «Οι αγώνες μας δικαιώθηκαν και δόθηκε η δυνατότητα στους ιατρούς ώστε να συνταγογραφούν και την εμπορική ονομασία, εντός του πεδίου της συνταγής καταρχήν για τα γενόσημα, αλλά εντός των προσεχών ημερών όπως πληροφορηθήκαμε από την ΗΔΙΚΑ για όλα τα φάρμακα που αφορούν χρόνια νοσήματα ή αναγράφονται μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων», τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ.
http://diagnosispress.gr/