Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Φούρνος μικροκυμάτων: Πόσο επικίνδυνος είναι για την υγεία;


Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων έχει φανατικούς υποστηρικτές και ορκισμένους πολέμιους.
Είναι από τα θέματα που προκαλεί αντιπαραθέσεις, με τους μεν να υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλής και πρακτικός και τους δε να επικαλούνται αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα πλεονεκτήματα

-Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του φούρνου μικροκυμάτων είναι αναμφισβήτητα η ταχύτητα, καθώς ξεπαγώνει, ζεσταίνει και ψήνει φαγητά σε χρόνο-ρεκόρ.
-Παράλληλα, διατηρεί τη διατροφική αξία των φαγητών σε σχέση με το συμβατικό μαγείρεμα. Σε σχέση με τον βρασμό μάλιστα, θεωρείται ότι τα μικροκύματα κρατούν περισσότερες από τις βιταμίνες, τα ανόργανα στοιχεία και τα άλλα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
-Τέλος, ο φούρνος μικροκυμάτων δεν επιτρέπει στα μικρόβια να αναπτυχθούν.
Τα μειονεκτήματα
-Πολλές φορές τα υγρά υπερθερμαίνονται (ξεπερνούν δηλαδή τη θερμοκρασία βρασμού, χωρίς να φαίνεται ότι έχουν βράσει). Είναι λοιπόν πιθανό να προκαλέσουν εγκαύματα.
-Tο ανομοιόμορφο ζέσταμα των τροφών αποτελεί έναν ακόμη κίνδυνο, αφού συχνά νομίζουμε ότι το φαγητό έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, ενώ ορισμένα εσωτερικά του σημεία καίνε. H δοκιμή της τροφής σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να προκαλέσει εγκαύματα στη στοματική κοιλότητα.
-Μην χρησιμοποιείτε καινούργια μαγειρικά σκεύη, όταν δεν γνωρίζετε πόσο θερμαίνονται. Είναι προτιμότερη η μετακίνησή του με γάντια.
Είναι o φούρνος μικροκυμάτων καρκινογόνος;
Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παραγωγή και η απορρόφηση μικροκυμάτων περιορίζονται μέσα στο φούρνο, για όσο διάστημα αυτός είναι σε λειτουργία. Οι φούρνοι που κυκλοφορούν στην αγορά πληρούν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, ώστε από τη στιγμή που κλείνει η πόρτα να μην υπάρχουν διαρροές ακτινοβολίας. Παρ' όλα αυτά, είναι πιθανό να παρουσιαστούν διαρροές σε περίπτωση που η πόρτα του φούρνου δεν έχει σφραγίσει τελείως ή είναι χαλασμένη, ή ακόμα από φθορά ή και γήρανση του γυαλιού. Σε αυτή την περίπτωση, μην χρησιμοποιείτε τον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να επισκευάσετε την πόρτα.
Πολλοί πιστεύουν ότι η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων είναι καρκινογόνα. H ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι αυτή που εισχωρεί στις τροφές και ζεσταίνει σε χρόνο-ρεκόρ. Aυτού του είδους η ακτινοβολία δεν είναι ιονίζουσα, δηλαδή ραδιενεργός, σε αντίθεση με τις ακτίνες X, που είναι ραδιενεργές. Tα μικροκύματα έχουν πολύ μικρότερη ενέργεια φωτονίου σε σχέση με τις ακτίνες X, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές εξαλλαγές, λόγω ακριβώς αυτής της πολύ υψηλότερης ενέργειας. Όσον αφορά τις επιπτώσεις των μικροκυμάτων, σύμφωνα με τους φυσικούς, πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμα, ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Mε τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν θεωρείται ότι τα μικρής ισχύος μικροκύματα προκαλούν καρκίνο.

Ποιες τροφές απαγορεύεται να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων



Σίγουρα από τότε που αγοράσατε φούρνο μικροκυμάτων, το ζέσταμα του φαγητού έχει γίνει παιχνιδάκι, σε χρόνο μηδέν.
Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι δεν γνωρίζετε ποιες τροφές, μαγειρικά σκεύη και υλικά απαγορεύεται να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων, προκειμένου να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Μαγειρικά σκεύη
Απαγορεύονται τα μεταλλικά
Κατά τη λειτουργία του, ο φούρνος εκπέμπει μικροκύματα. Ωστόσο, αυτά αντανακλώνται στις μεταλλικές επιφάνειες, με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη ή ακόμη και έκρηξη.
Όχι δια ροπάλου στο αλουμινόχαρτο
Αν κάνετε το λάθος να τοποθετήσετε αλουμινόχαρτο σε πολύ μικρό χρόνο θα πάρει φωτιά. Προτιμήστε ένα πιάτο αν θέλετε να σκεπάσετε το φαγητό σας.
Προσοχή στο πλαστικά σκεύη
Μπορείτε να τοποθετήσετε πλαστικά σκεύη, μόνο αν φέρουν την ειδική σήμανση.
Τροφές
Καυτερές πιπεριές
Ειδικά οι αποξηραμένες, λόγω της καψαϊκίνης που περιέχουν, αφήνουν μια πολύ δυσάρεστη οσμή αν ζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων.
Ψωμί
Μετά από μόλις 10 δευτερόλεπτα, η υγρασία θα κάνει το ψωμί σου σκληρό και σαν λάστιχο, όπως το μπαγιάτικο. Προτιμήστε καλύτερα μία τοστιέρα για να το ζεστάνετε.
Αυγά με τσόφλι
Όπως και με τα φρούτα με φλούδα, έτσι και το αυγό μετά από λίγο θα προκαλέσει μία μικρή έκρηξη. Το εσωτερικό θα ζεσταθεί αρκετά και ο ατμός δε θα έχει από πουθενά να βγει με αποτέλεσμα να σκάσει.
Φρούτα με τη φλούδα
Γνωρίζατε ότι φρούτα όπως τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορεί να εκραγούν. Αν είναι, λοιπόν, απαραίτητο να τα βάλετε στα μικροκύματα, φροντίστε να τα έχετε τρυπήσει πρώτα.
Προσοχή στο νερό
Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να βράσετε μία κούπα νερού, ωστόσο αν τη βγάλετε απότομα είναι πιθανό να σας προκαλέσει εγκαύματα. Προτιμάτε το βραστήρα.

Οι τροφές που αλλοιώνονται ακόμη και μέσα στο ψυγείο


Δεν χωράει αμφιβολία ότι το ψυγείο είναι ο ιδανικότερος αποθηκευτικός χώρος για τα τρόφιμα. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα τα τρόφιμα, ακόμη και μέσα στο ψυγείο, έχουν ημερομηνία λήξης.
Δείτε αναλυτικά
Κρέμα γάλακτος: 2 - 4 ημέρες
Σαλάτες (τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα): 4 - 5 ημέρες
Σάλτσα ντομάτας: 5 - 6 ημέρες
Βραστές πατάτες: Έως 2 ημέρες
Ψωμί: 1,5 μήνα στο ψυγείο, 3 μήνες στην κατάψυξη
Βούτυρο: 2-3 μήνες στο ψυγείο
Τυρί: 15 μέρες στο ψυγείο
Αυγά: Περίπου 20 μέρες στο ψυγείο και 7 μέρες αν τα έχετε βράσει
Κοτόπουλο: 1-2 μέρες στο ψυγείο, 8-10 μήνες στην κατάψυξη
Κιμάς: 1 μέρα στο ψυγείο, 4 μήνες στην κατάψυξη
Μπέικον: 15 μέρες στο ψυγείο, 3 μήνες στην κατάψυξη,
Λουκάνικα: Ανοιγμένα (1 εβδομάδα στο ψυγείο), σφραγισμένα (2 εβδομάδες στο ψυγείο), 1-1,5 μήνα στην κατάψυξη
Ζαμπόν: 7-8 μέρες στο ψυγείο
Μοσχάρι: 4 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
Ψάρι: Έως 2 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
Μουστάρδα: 5-7 μήνες στο ψυγείο
Κέτσαπ: Περίπου 2 μήνες αφού ανοιχτεί
Πίτσα: 3 μέρες στο ψυγείο, 1-2 μήνες στην κατάψυξη
Λαχανικά: 5 –7 μέρες στο ψυγείο
Φρούτα: Περίπου 5 μέρες
Μαρμελάδα: 5-8 μήνες στο ψυγείο
Γλυκά με κρέμα: Έως 7 μέρες στο ψυγείο
Γαλακτοκομικά: Βάσει ημερομηνίας λήξεως
Ζυμαρικά μαγειρεμένα: Έως και 4 ημέρες
Ψάρια: Όχι πάνω από 2 ημέρες
Όσπρια: Έως 2 ημέρες
Λαδερά: 2 ημέρες



http://www.onmed.gr/