Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Ολογραφικά γυαλιά για εικονικές βόλτες στον Αρη και δωρεάν Windows από τη Microsoft


Παρουσίασε τα HoloLens, το σύστημα επαυξημένης διαδραστικής πραγματικότητας και έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις δυνατότητες του νέου της λειτουργικού συστήματος 
 Η ενημέρωση της Microsoft γύρω από τα επερχόμενα Windows 10 είχε περισσότερες λεπτομέρειες για τις λειτουργίες και το μοντέλο διάθεσης του νέου λειτουργικού συστήματος, αλλά και μια έκπληξη: 
Η εταιρεία από το Ρέντμοντ παρουσίασε στο Σιάτλ τα επαναστατικά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και διάδρασης με το περιβάλλον.

 Τα ονομάζει HoloLens και υποστηρίζονται ήδη από εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού (APIs) και εφαρμογές δημιουργίας τρισδιάστατων, ολογραφικών μοντέλων, όπως το Holo Studio.


Τα ειδικά γυαλιά δίνουν τη δυνατότητα σε αυτόν που τα φοράει να βλέπει ολογράμματα σε αλληλεπίδραση με τον φυσικό κόσμο γύρω του. Η Microsoft συνεργάζεται για την ανάπτυξή τους με το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, το οποίο ειδικεύεται εδώ και δεκαετίες στη σχεδίαση εξοπλισμού για διαστημικές αποστολές. Ετσι, με τα HoloLens της Microsoft, οι επιστήμονες του εργαστηρίου μπορούν να κάνουν εικονικές βόλτες στην επιφάνεια του Αρη, χρησιμοποιώντας τις πανοραμικές εικόνες που έχει καταγράψει το ρομποτικό όχημα Curiosity Mars Rover και να πειραματίζονται με την κατασκευή και λειτουργία διαφόρων μοντέλων μηχανών και εργαλείων.

Η Microsoft οραματίζεται έναν κόσμο διαδραστικής επαυξημένης πραγματικότητας, όπου ο συνδυασμός χρήσης φυσικών και εικονικών αντικειμένων θα δημιουργεί γύρω μας ένα πρωτόγνωρο σκηνικό αλληλεπίδρασης.

Κατά τα άλλα, στα πιο... γήινα της παρουσίασης, η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα Windows, τα οποία εκτιμάται ότι θα διατεθούν το δεύτερο εξάμηνο, ενώ 1,7 εκατ. χρήστες συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα δοκιμής των πρώιμων εκδόσεων. 

Ακολουθώντας την τάση δωρεάν διάθεσης των λειτουργικών συστημάτων που επέβαλε η Google και υιοθέτησε η Apple, η Microsoft ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν στους υπολογιστές τους εκδόσεις των Windows 7 και 8.1 θα μπορούν να αναβαθμιστούν για έναν χρόνο χωρίς επιπλέον κόστος. Το ίδιο θα ισχύσει και εκείνους που έχουν φορητές συσκευές με Windows Phone 8.1. Από εκεί και πέρα, όσοι θα έχουν πλέον εγκαταστήσει τα Windows 10 θα συνεχίσουν να μπορούν να τα χρησιμοποιούν κανονικά και να λαμβάνουν υποστήριξη μέσω κρίσιμων ενημερώσεων, ενώ όσοι επιλέξουν το συνδρομητικό μοντέλο (όπως με το Office 365) θα έχουν πρόσβαση σε νέες συνολικές αναβαθμίσεις.

Οπως αναμενόταν, με τα Windows 10 η Microsoft προχωρά στη δημιουργία ενός ενιαίου περιβάλλοντος χρήσης για υπολογιστές και φορητές συσκευές. Αυτό πρακτικά σημαίνει καλύτερο συγχρονισμό δεδομένων, εργασιών και διαμόρφωσης του λειτουργικού συστήματος σε κάθε διασυνδεδεμένη συσκευή, από τη στιγμή που ένας χρήστης εισέρχεται με το προσωπικό του προφίλ.

«Δεν θέλουμε απλά να χρειάζεστε τα Windows. Θέλουμε να τα επιλέξετε και να τα αγαπήσετε», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα.

Παράλληλα, τα Windows 10 θα παίζουν ακόμα καλύτερα με το Xbox One. Το παιχνίδι θα συνεχίζεται απρόσκοπτα από την παιχνιδοκονσόλα της Microsoft στον υπολογιστή ή το tablet με τα νέα Windows και αντίστροφα, αφού το live streaming είναι πλέον η επικρατούσα τάση και στο gaming.Ακόμα, η Microsoft έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πρότζεκτ Spartan, δηλαδή την ανάπτυξη του νέου web browser που θα είναι ενσωματωμένος στα Windows 10. Το νέο πρόγραμμα περιήγησης στις σελίδες του παγκόσμιου ιστού θα συνεργάζεται με την Cortana, την εικονική βοηθό που ανταποκρίνεται στις φωνητικές εντολές (όπως η Siri στο iOS της Apple). Η Microsoft φιλοδοξεί να χτίσει έναν ταχύτερο και φιλικότερο browser, με περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες επεκτάσεων.

Επίσης, παρουσιάστηκαν οι ανασχεδιασμένες εφαρμογές του Office (Word, Powerpoint και Excel) ειδικά για smartphones και μικρά tablets (μέχρι 8 ίντσες) που θα έχουν εγκατεστημένα τα Windows 10. Το νέο πακέτο θα συνεχίσει να είναι δωρεάν διαθέσιμο, όπως συμβαίνει ήδη για τις φορητές συσκευές με iOS και Android, κάνοντας ευκολότερη μέσω της αφής τη δημιουργία, επεξεργασία και κοινή χρήση εγγράφων κειμένου, υπολογιστικών φύλλων και παρουσιάσεων.

Τέλος, έγινε επίδειξη του Surface Hub, μιας υπέρ-υψηλής ευκρίνειας οθόνης αφής 84 ιντσών, με ενσωματωμένο υπολογιστή, αισθητήρες, κάμερες και μικρόφωνα, που μπορεί να αντλήσει περιεχόμενο και εφαρμογές από συσκευές με Windows 10. Προορίζεται για αίθουσες συσκέψεων, εξυπηρετώντας εταιρικές παρουσιάσεις και τηλεδιασκέψεις μέσω Skype, με την παράλληλη εκτέλεση εφαρμογών και την κοινή χρήση περιεχομένου.
protothema