Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Iός ανιχνεύει τις κινήσεις αφής σε smartphone


Οι ιοί σε φορητές συσκευές αποτελούν πλέον μια τρομακτική πραγματικότητα έχοντας αφυπνίσει τον περισσότερο κόσμο ειδικά μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου NSA.
 
Το τελευταίο παράδειγμα, όμως, δεν έρχεται από την NSA αλλά από έναν ερευνητή ασφαλείας, τον Neal Hindocha, ο οποίος δημιούργησε έναν ιό που μπορεί να ανιχνεύσει τις χειρονομίες αφής (taps/swipes) του χρήστη στην οθόνη ενός smartphone.

Μεγάλη απάτη με επικίνδυνες αναπάντητες κλήσεις στα κινητά

Ένα νέο κόλπο για να κερδίζουν χρήματα, φουσκώνοντας τους λογαριασμούς των χρηστών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο εφαρμόζουν επιτήδειοι. Τους τελευταίους μήνες, μεγάλος αριθμός συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας σχεδόν όλων των εταιρειών στην Ελλάδα έχει δεχθεί αναπάντητες κλήσεις ή κάποιο SMS από κάποιον άγνωστο αριθμό του εξωτερικού.

Αναγεννητική ιατρική: Δημιουργία «εμβρυικών» βλαστοκυττάρων χωρίς έμβρυα

Ως ορόσημο στη βιολογία και την αναγεννητική ιατρική, διεθνώς, χαρακτηρίστηκε η ανακάλυψη από Ιάπωνες επιστήμονες μίας νέας επαναστατικής τεχνικής, η οποία επιτρέπει σε μηδαμινό χρόνο τη δημιουργία «εμβρυικών» βλαστοκυττάρων χωρίς τη χρησιμοποίηση -δηλαδή την ανήθικη καταστροφή- πραγματικών εμβρύων. 
 Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για μία νέα εποχή στο πεδίο της εξατομικευμένης ιατρικής, καθώς τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να μεταμορφωθούν σε εξειδικευμένα κύτταρα οποιοδήποτε ιστού και έτσι να αποκαταστήσουν βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματος.
 Χάρη στη νέα τεχνική, η σχετική διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορη, ασφαλής και φθηνή.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η βυθισμένη πολιτεία της Ζακύνθου!

Πώς η υποβρύχια έρευνα του Παύλου Βούτου έφερε στο φως μια βυθισμένη αρχαία πολιτεία και γιατί κάποιοι προσπαθούν να την εξαφανίσουν.
Μια αρχαία μυλόπετρα αναπαύεται στα καταγάλανα νερά του κόλπου του Αλυκανά στη Ζάκυνθο. Photo: Παύλος Βούτος. Πηγή: Facebook
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ του διεθνούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η Ζάκυνθος ύστερα από μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη που αφορά σε κίονες, πλακόστρωτα και διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό στην περιοχή του κόλπου του Αλυκανά. Τα ευρήματα εκτείνονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε έκταση 30 στρεμμάτων.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΟΛΩΝ - Κίνδυνος κατάρρευσης του μαγνητικού πεδίου της Γης;

Εάν η αγωνία σας ήταν για την υπερθέρμανση του πλανήτη καλύτερα να την ξεχάσετε καθώς άλλο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο πλανήτης μας: Αυτό της αλλαγής των μαγνητικών πόλων.
Όπως είναι γνωστό ο πυρήνας της Γης είναι υπεύθυνος για την δημιουργία του μαγνητικού πεδίου το οποίο είναι ουσιαστικά μια ασπίδα κατά της ηλιακού ανέμου των φορτισμένων δηλαδή σωματιδίων, που προκαλείται και από τις ηλιακές εκρήξεις. Η προστατευτική αυτή ασπίδα εκτίνεται χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης και η επιρροή της επηρεάζει από τις επικοινωνίες, τον καιρό μέχρι και τα μεταναστευτικά κύματα των πτηνών.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Φούρνος μικροκυμάτων, ακόμη να τον πετάξετε;

Παρακάτω παρουσιάζεται ένα πείραμα από μία κοπέλα.
Σε αυτό πήρε φιλτραρισμένο νερό και το χώρισε σε δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος θερμάνθηκε μέχρι βρασμού σε μια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και το δεύτερο μέρος θερμάνθηκε μέχρι βρασμού σε φούρνο μικροκυμάτων.
Στη συνέχεια, μετά την ψύξη του, χρησιμοποίησε το νερό σε δύο ίδια φυτά για να δει αν θα υπήρχε καμία διαφορά στην ανάπτυξη μεταξύ του κανονικού βρασμένου νερού και του βρασμένου νερού σε φούρνο μικροκυμάτων. 

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Διάγνωση καρκίνου με μία απλή εξέταση αίματος και ούρων


Η εξέταση δεν θα διαφέρει ουσιαστικά από ένα τυπικό μικροβιολογικό τεστ, με συνέπεια να μη χρειάζεται πια βιοψία.

ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Μια καινούργια διαγνωστική μέθοδος για διάφορα είδη καρκίνων βρίσκεται στα σκαριά εδώ και λίγα χρόνια, η οποία μάλιστα είναι αρκετά πιθανό να ξεκινήσει να χρησιμοποιείται ακόμη και μέσα στους επόμενους μήνες για τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού. 
Η τεχνική αυτή αφήνει ελπίδες πως μπορεί να δείξει με αξιοπιστία αν υπάρχει ή όχι πρόβλημα, αναλύοντας απλώς ένα μικρό δείγμα από αίμα ή ούρα. Ετσι, ανοίγει τον δρόμο ώστε, αρχικά σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, η εξέταση να μη διαφέρει ουσιαστικά από ένα τυπικό μικροβιολογικό τεστ, με συνέπεια να μη χρειάζεται πια βιοψία, δηλαδή αφαίρεση δείγματος από τον ιστό που πρέπει να εξεταστεί, η οποία είναι επώδυνη και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Πως δημιουργούνται τα μεγαλύτερα κύματα των ωκεανών; Επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο (video)

Τα εσωτερικά κύματα των ωκεανών φτάνουν σε ύψος εκατοντάδων μέτρων επηρεάζοντας σημαντικά το κλίμα και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Τα εσωτερικά κύματα έχουν παρόμοιο σχήμα με τα επιφανειακά, ωστόσο λόγω της θερμοκρασίας έχουν διαφορετική πυκνότητα από το νερό που τα περιβάλλει.
Το επιφανειακό νερό είναιθερμότερο και με υψηλότερη αλατότητα συγκριτικά με το νερό σε μεγαλύτερα βάθη.
Υπάρχει λοιπόν ένα αόρατο στρώμα ανάμεσα στο θερμότερο και το ψυχρότερο νερό, το οποίο μπορεί να ανιχνευθεί με ειδικά όργανα.
Μέσα σε αυτό το στρώμα μπορούν να αναπτυχθούν πολύ ψηλά κύματα τα οποία διανύουν τεράστιες αποστάσεις, αναμειγνύοντας τα επιφανειακά με τα βαθύτερα νερά αντλώντας θερμότητα από την ατμόσφαιρα.

«Ιπτάμενη μέδουσα» το πιο σταθερό ρομπότ μέχρι σήμερα (video)


Το πρώτο ρομπότ που μπορεί να πετά σταθερά απλά κουνώντας τα φτερά του, με παρόμοιες κινήσεις όπως οι μέδουσες, ανέπτυξαν ερευνητές τουπανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Δρ. Leif Ristroph, καθηγητή εφαρμοσμένων μαθηματικών.
Το πρωτότυπο «ορνιθόπτερο», μήκους δέκα εκατοστών, αποτελείται από έναν κινητήρα και τέσσερα χωριστά φτερά τα οποία ανοιγοκλείνουν 20 φορές το δευτερόλεπτο.
Οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να βρουν το καλύτερο σχέδιο για μικρές, αυτόνομες ιπτάμενες συσκευές που μπορούν να πετούν σε μικρούς χώρους με εμπόδια ή συνωστισμό.
Τέτοιου είδους μηχανές χρειάζονται για την παρακολούθηση της κίνησης και της ρύπανσης του αέρα, υπηρεσίας ασφαλείας και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν νερό στον πλανήτη - αστεροειδή «Δήμητρα»

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν ίχνη νερού στη «Δήμητρα», που μπορεί να θεωρηθεί νάνος πλανήτης ή ο μεγαλύτερος και πιο σφαιρικός αστεροειδής του ηλιακού μας συστήματος (ανάλογα με τον ορισμό στα αντίστοιχα ουράνια σώματα). 

Το νερό ανιχνεύθηκε σε μορφή στηλών υδρατμών που εκτινάσσονται στο διάστημα, πιθανώς από ηφαιστειακού τύπου θερμοπίδακες (γκέιζερ). 

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Δύο σε ένα. Μοτοσικλέτα και αυτοκίνητο σε μια ...Ferrari! [photos]


Όταν η αγάπη για την μοτοσικλέτα συναντά την λατρεία για τα supercar, όμως το διαθέσιμο βαλάντιο είναι ανύπαρκτο, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι παρά κάπως έτσι...


Η μοτοσικλέτα είναι προσαρμοσμένη επάνω στο αμάξωμα που θυμίζει κάτι από Ferrrari, όμως, όπως και να το κάνουμε, η όλη αισθητική της συγκεκριμένης δημιουργίας μάλλον άσχημη πρέπει να θεωρείται. Έστω και αν ο κατασκευαστής μπορεί να καμαρώνει «σαν γύφτικο σκεπάρνι», όπως λέει ο λαός, όταν κυκλοφορεί με αυτό το πράμα.

Η μάσκα που σου επιτρέπει να αναπνέεις κάτω από το νερό χωρίς μπουκάλες οξυγόνου!


Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι θα μπορούσατε να κάνετε τη βόλτα σας στον βυθό της θάλασσας χωρίς να χρειάζεστε μπουκάλες με οξυγόνο; Ίσως, αν κάποτε γίνει πραγματικότητα το concept του σχεδιαστή Jeabyun Yeon για μια μάσκα που διαχωρίζει το οξυγόνο από το θαλασσινό νερό και επιτρέπει στον δύτη να αναπνεύσει κανονικά!
Η μάσκα ονομάζεται Triton Oxygen Respirator και διαθέτει ειδικά φίλτρα με τρύπες μικρότερες σε διάμετρο από τα μόρια του νερού. Χρησιμοποιεί έναν πολύ μικρό, αλλά εξαιρετικά ισχυρό μικρο-συμπιεστή, ο οποίος συμπιέζει το οξυγόνο και το αποθηκεύει μέσα στη μάσκα (ώστε να χρησιμοποιείται για την αναπνοή), ενώ η τροφοδοσία γίνεται από μπαταρία επόμενης γενιάς (30 φορές μικρότερη από τις σημερινές, φορτίζει 1000 φορές γρηγορότερα).

Το σκίτσο της ημέρας...


"Φρένο" στον καρκίνο βάζει νέα ανακάλυψη!

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού συχνά απολαμβάνουν πολλά χρόνια ύφεσης της νόσου, μέχρι να τους δοθεί από τον θεράποντα ιατρό, το καταστροφικό νέο ότι έχουν αναπτύξει εγκεφαλικούς όγκους.
 Τώρα, επιτέλους, αρχίζουμε να κατανοούμε πώς καρκινικά κύτταρα από το μαστό είναι σε θέση να περάσουν απαρατήρητα και να εξαπλωθούν στον εγκέφαλο: μεταμφιέζονται σε νευρώνες και «ληστεύουν» τον ενεργειακό εφοδιασμό των.

Μπαταρίες ...ζαχάρης θα είναι πιο οικολογικές, πιο φτηνές και θα αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου!!!


Μετάφραση M.A.R.C-review


Ακόμη και οι  πλέον σύγχρονες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου, μετά από λίγο, χάνουν την ικανότητά τους να διατηρούν το φορτίο τους, και θεωρούνται τοξικά απόβλητα όταν απορρίπτονται. 

Σε λίγα όμως χρόνια, θα μπορούν να αντικατασταθούν από μπαταρίες που  θα ξαναγεμίζουν, θα βιο- διασπώνται, θα έχουν  υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, ακόμα χαμηλότερη τιμή ... και θα λειτουργούν με... ζάχαρη!

CERN Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ακτίνα από άτομα αντι-υδρογόνου


Το πείραμα αντιύλης ASACUSA στο CERN δημιούργησε για πρώτη φορά ακτίνα από άτομα αντι-υδρογόνου. Το αντι-υδρογόνο γίνεται με την ανάμιξη αντι-ηλεκτρονίων (ποζιτρονίων) με χαμηλής ενέργειας αντιπρωτόνια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιάπωνα φυσικό Γιασουνόρι Γιαμαζάκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", ανέφεραν ότι κατάφεραν για πρώτη φορά να ανιχνεύσουν μια δέσμη από 80 άτομα αντι-υδρογόνου.

Αυτοκόλλητα μετατρέπουν γυάλινες επιφάνειες σε οθόνη


Επιστήμονες δημιούργησαν ένα αυτοκόλλητο διάφανο φιλμ που μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε παράθυρο ή γυάλινη επιφάνεια σε οθόνη κινούμενων εικόνων.
Οι νέες οθόνες, που δημιουργήθηκαν με την προσθήκη μικροσκοπικών νανοσωματιδίων που αντανακλούν μπλε φως σε υγρό πολυμερές, μπορούν να κολλήσουν πάνω σε οποιαδήποτε γυάλινη επιφάνεια και κυρίως στο τζάμι. Τα νανοσωματίδια αυτά είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, δημιουργώντας μία διαφάνεια. Ωστόσο, οι εικόνες που προβάλλονται με μπλε φως είναι ορατές στον παρατηρητή.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ESA «Ξύπνησε» το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Ροζέτα

Τη Δευτέρα, το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Ροζέτα ξύπνησε, όπως είχε προβλεφθεί, από τη νάρκη στην οποία είχε τεθεί τους τελευταίους 31 μήνες, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και τώρα πρέπει να προετοιμαστεί για τη συνάντησή του με τον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ/ Γερασιμένκο, έναν όγκο από πάγο διαμέτρου 4 χιλιομέτρων, τα μυστικά του οποίου θα επιχειρήσει να αποκαλύψει.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Για ερχομό σύντομης «εποχής παγετώνων» μιλούν οι επιστήμονες [vid+pics]


Είναι μία μίνι εποχή παγετώνων προ των πυλών; Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο ήλιος «έχει πάει για ύπνο» και τονίζουν πως αυτό το γεγονός θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη γη.
Το 2013 αναμενόταν ότι θα είναι η χρονιά με τη μέγιστη ηλιακή ενέργεια, ωστόσο οι οι ερευνητές λένε ότι η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και εκφράζουν φόβους ότι θα ζήσουμε μία εποχή, «πολύ παρόμοια με ό,τι συνέβη το 1645, όταν χτύπησε τη γη ένας μίνι παγετώνας», όπου μέχρι και ο Τάμεσης του Λονδίνου είχε παγώσει.

ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΑΣ- Δέκα αρχαίοι πολιτισμοί με προηγμένη τεχνολογία

Ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας δεν αποδέχεται την επίσημη Ιστορία και καλώς γιατί έχει τεράστια κενά και πολλές παραλείψεις.
1. Αρχαία Mu ή Λεμουρία
Σύμφωνα με πολλές εσωτεριστικές πηγές, ο πρώτος πολιτισμός δημιουργήθηκε πριν από 78,000 χρόνια στη γιγαντιαία ήπειρο γνωστή σαν Mu ή Λεμουρία και διήρκησε προς έκπληξη, 52,000 χρόνια. Λέγεται πως καταστράφηκε από σεισμούς που έγιναν από μετατόπιση του πόλου που έγινε 26,000 χρόνια πριν, ή περίπου το 24,000 π.Χ.

Ιάπωνες: Πώς θα μαζέψουν τα σκουπίδια από το Διάστημα

Μπορεί να θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας και όμως η είδηση που έρχεται από την Ιαπωνία είναι άκρως πραγματική.
Ερευνητές σκοπεύουν να δοκιμάσουν τον Φεβρουάριο μια πρωτότυπη μέθοδο για να καθαρίσουν το διάστημα από τα «σκουπίδια» που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Και πώς θα γίνει αυτό; Με ένα «ηλεκτρομαγνητικό χαλινάρι» το οποίο έχουν αναπτύξει οι ερευνητές της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Jaxa). Πρόκειται για ένα «σχοινί» από ανοξείδωτο χάλυβα και αλουμίνιο, το οποίο σύμφωνα με τα σχέδια, θα προσδένουν στο καθένα από τα χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια, όπως τους νεκρούς δορυφόρους και θα τα τραβούν μαγνητικά στην ατμόσφαιρα.

Κινητά θα μπορούν να ξεκλειδώνουν τις πόρτες


Συσκευές τηλεφώνων που μπορούν να ξεκλειδώνουν τις πόρτες χωρίς τη χρήση κλειδιού παρουσιάστηκαν στην έκθεση CES στο Λας Βέγκας. Οι νέες και πρωτοποριακές συσκευές μπορεί να βάλουν μια και καλή τα κλειδιά στο συρτάρι, ως αναμνηστικά.
 
Οι συσκευές λειτουργούν με τη σύνδεσηBluetooth, για να ανοίξουν αυτόματα μία πόρτα, όταν υπάρχει το επιχειρεί άτομο που έχει τη σχετική έγκριση είτε πρόκειται για τον ιδιοκτήτη είτε για κάποιον άλλον.
 
Το Goji Smart Lock, μία από τις συσκευές που παρουσιάστηκαν στην έκθεση, μπορεί επιπλέον να τραβήξει φωτογραφία εκείνον που άνοιξε την πόρτα, παραβιάζοντάς την και να τη στείλει στον ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

3D εκτύπωση από το Photoshop- Video

Η Adobe ανακοίνωσε την νέα αναβάθμιση του Photoshop, η οποία επιτρέπει, στους χρήστες του να εκτυπώσουν τρισδιάστατα τα σχέδιά τους.
Για την ώρα η εκτύπωση από το Photoshop είναι δυνατή μόνο σε συμβατούς τρισδιάστατους εκτυπωτές (όπως οι MakerBot και Shapeways) όμως η Adobe δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα υποστηρίζονται πολλοί ακόμη τρισδιάστατοι εκτυπωτές.
Επίσης οι χρήστες του Photoshop θα μπορούν πλέον να “κατεβάζουν” έτοιμα σχέδια από το internet τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να τα στέλνουν για τρισδιάστατη εκτύπωση.

Τι είναι η πολική δίνη που πλήττει τις ΗΠΑ – Εννέα νεκροί

Ως περιστρεφόμενη ζώνη χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, οι οποίες σχηματίζονται κάθε χειμώνα πάνω από το βόρειο και το νότιο πόλο και καταλαμβάνουν την τροπόσφαιρα (το χαμηλότερο τμήμα της ατμόσφαιρας) και μέρος της στρατόσφαιρας (το επόμενο στρώμα της ατμόσφαιρας) περιγράφεται η πολική δίνη όπως αυτή που πλήττει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις ΗΠΑ.
Στην περιφέρεια κάθε δίνης πνέει ένας σταθερός άνεμος, ο οποίος πνέει από τη δύση προς την ανατολή στην περίπτωση του βόρειο ημισφαίριου.
Περιστασιακά, όμως, η πολική δίνη της Αρκτικής εξασθενεί, αφήνοντας τον παγωμένο αέρα να κατέβει προς τα νότια. Σύμφωνα με τη NASA, η πολική δίνη έχει μετακινηθεί νότια αρκετές φορές φέτος, αν και η τελευταία φορά είναι η χειρότερη. Στο παρελθόν, η δίνη έχει κατέβει νότια και στην περιοχή της Ευρώπης φέρνοντας σοβαρή κακοκαιρία.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Νέες περιοχές κάλυψης VDSL ανακοίνωσε ο ΟΤΕ

Σε νέες περιοχές επεκτείνεται από τον Φεβρουάριο το δίκτυο VDSL του ΟΤΕ με την οπτική ίνα να πηγαίνει σε ακόμα 650 καφάο.
Μεταξύ άλλων πρόκειται για γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, την Πεύκη, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη, τον Άλιμο, του Παπάγου, τον Χολαργό, τα Βριλήσσια, την Άνοιξη, το Σχηματάρι, αλλά και την Καλαμαριά, την Τούμπα, τον Φοίνικα και η περιοχή Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, όπως και κάποιες επιπλέον περιοχές στην Αλεξανδρούπολη και τις Σέρρες.
Όπως έχει δηλώσει η διοίκηση του Οργανισμού η επέκταση του δικτύου VDSL θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του τετραετούς επενδυτικού προγράμματος που «τρέχει», ύψους 1,2 δις. ευρώ, το οποίο κυρίως αφορά δίκτυα νέας γενιάς στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΤΕ έχει σήμερα περί τις 45.000 συνδέσεις VDSL, ενώ όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι μαζί περί τις 1.000 (δεν περιλαμβάνονται οι συνδέσεις που γίνονται από τους ίδιους τους εναλλακτικούς, χωρίς να περνούν από τον ΟΤΕ). Όπως είναι φανερό το VDSL είναι μια υπηρεσία, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η οποία παραμένει υπόθεση του Οργανισμού, καθώς περίπου ένα χρόνο μετά τη διάθεσή της οι υπόλοιποι πάροχοι έχουν κινηθεί ελάχιστα προς την κατεύθυνση αυτή.

Paul Hellyer: Ογδόντα είδη εξωγήινων ζουν ανάμεσά μας (video)

Οι εξωγήινοι ζουν ανάμεσά μας και αρνούνται να μοιραστούν μαζί μας την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουν λόγω της ρύπανσης και των πολέμων στη Γη.
Η δήλωση ήρθε τα χείλη του πρώην υπουργού Άμυνας του ΚαναδάPaul Hellyer, ο οποίος θεωρείται ως «ο άνθρωπος που πιστεύει στους εξωγήινους περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πάνω στη Γη».
Ο Hellyer, που βρισκόταν στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας την τετραετία 1963 – 1967, υπό την κυβέρνηση του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Lester B. Pearson, αποκάλυψε για πρώτη φορά δημόσια τις πεποιθήσεις τους για τους εξωγήινους το 2005.

Πλαστικό από αέρα “κοπανιστό” αντί για πετρέλαιο λύση για την Κλιματική Αλλαγή

Φανταστείτε να σας δινόταν η ευκαιρία να κάνετε κάτι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τι θα επιλέγατε;
Ο εκμηδενισμός των συγκεντρώσεων άνθρακα στην ατμόσφαιρα στα προβιομηχανικά επίπεδα θα αποτελούσε μια λύση. Παρόλα αυτά, με τους ισχύοντες ρυθμούς παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα -κάθε χρόνο προστίθενται 2,1 μέρη ανά εκατομμύριο με αυξητικές τάσεις- εάν δεν μειώνονταν οι εκπομπές ρύπων πολύ σύντομα θα επιστρέφαμε στο σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.
Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να αφαιρέσετε διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα για να το μετατρέψετε σε κάτι χρήσιμο, που απαιτεί το συγκεκριμένο αέριο για να παραχθεί;

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Το πράσινο τσάι αλληλεπιδρά με φάρμακα για την πίεση


Το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα ορισμένων αντιυπερτασικών και αντιαλλεργικών φαρμάκων, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ιαπωνία.

Σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι το φάρμακο ναδολόλη είναι λιγότερο αποτελεσματικό όταν πίνει ένας ασθενής πράσινο τσάι, γι’ αυτό και συνιστούν να αποφεύγεται απ’ όσους παίρνουν αυτό το φάρμακο.

Πιστεύουν επίσης ότι ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και με ένα ομοειδές φάρμακο, που λέγεται σελιπρολόλη, ενώ πιθανολογούν πως το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με ένα φάρμακο για την αλλεργική ρινίτιδα που λέγεται φεξοφεναδίνη.

Υποβρύχιες τρικυμίες- Πώς γεννιούνται τα μεγαλύτερα κύματα στον πλανήτη

Τα εσωτερικά κύματα στον Πορθμό του Λουζόν
 διακρίνονται σε αυτή τη δορυφορική εικόνα της NASA
 
(Φωτογραφία:  NASA Goddard Space Flight Center )

Ουάσινγκτον
Είναι αδύνατο να τα δει κανείς, αφού κρύβονται κάτω από την επιφάνεια. Τα μεγαλύτερα κύματα του κόσμου, με ύψος μέχρι 500 μέτρα, κινούνται υποβρυχίως και βοηθούν στην ανάμειξη του νερού των ωκεανών.

Πειράματα σε μια περιστρεφόμενη δεξαμενή αποκαλύπτουν τώρα πώς αυτοί οι γίγαντες σχηματίζονται από την ανάμειξη ψυχρού, αλμυρού νερού με θερμότερα, λιγότερο αλμυρά στρώματα.

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν, τα οποία δημοσιεύονται στο Geophysical Research Letters, θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν στην κατανόηση της ωκεάνιας κυκλοφορίας αλλά και τη βελτίωση των υπολογιστικών μοντέλων του παγκόσμιου κλίματος.

ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Νερό που μπορεί να ανάψει φωτιά [Βίντεο]


Ένα νέο ασυνήθιστο είδος δοκιμών πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που σκοπό έχει με τις κατάλληλες συνθήκες θερμότητας και πίεσης να καταστήσει το νερό ικανό να ανάψει φωτιά.
Πιο συγκεκριμένα, σε θερμοκρασία 373° C και πίεση 217Atm το νερό είναι σε θέση να ανάψει φωτιά και εν συνεχεία να κάψει οποιοδήποτε υλικό έρθει σε επαφή μαζί του.
Αν πάλι αναρωτιέστε ποιος ο σκοπός της ύπαρξης φωτιάς στο Διάστημα, αυτός δεν είναι άλλος από την καύση των ανθρωπίνων “αποβλήτων”.

Τίτλοι τέλους από την Microsoft στα Windows XP.


«Τίτλους τέλους» ρίχνει η Microsoft στα Windows XP, καθώς από τις 8 Απριλίου παύει η υποστήριξη της εταιρείας προς το λειτουργικό σύστημα που έχει συμπληρώσει πάνω από μια δεκαετία ζωής. 

Η Microsoft από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα σταματήσει την τεχνική υποστήριξη προς το λειτουργικό, καθώς και την παροχή ενημερώσεων ασφαλείας.

Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στις 8 Απριλίου θα τελείωσε και η υποστήριξη του δωρεάν προγράμματος προστασίας Microsoft Security Essentials. Οι χρήστες των Windows XP δεν θα μπορούν πλέον να κατεβάσουν το πρόγραμμα από τα επίσημα sites της εταιρείας, ενώ όσοι το έχουν ήδη εγκατεστημένο, θα σταματήσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις
 Έτσι, τα συστήματα με Windows XP θα είναι διπλά εκτεθειμένα σε κάθε είδους απειλή.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Γη: Πώς έφτασε στη σημερινή της μορφή και πώς θα είναι σε 100 εκ. χρόνια [Βίντεο]

Η Γη δεν ήταν πάντα όπως την ξέρουμε σήμερα.
Ο σχηματισμός των σημερινών ηπείρων είναι αποτέλεσμα της μετακίνησης των τεκτονικών πλακών εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.
Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε πώς άλλαξε η μορφή της Γης τα τελευταία 600 εκατομμύρια χρόνια και πώς θα είναι η Γη τα επόμενα 100 εκατομμύρια χρόνια…

Εντόπισαν το γονίδιο που μπορεί να "επισκευάζει" το ανθρώπινο σώμα

Το γονίδιο που κατευθύνει την ανάπτυξη των ιστών, των οστών και των οργάνων στα έμβρυα, φαίνεται πως ανακάλυψαν ερευνητές του Harvard Medical School.

Πρόκειται για το γονίδιο Lin28a, το οποίο εντοπίστηκε τυχαία, όταν οι ερευνητές δοκίμαζαν μια νέα τεχνική ταυτοποίησης των πειραματόζωων με αποκοπή των αυτιών ή των δακτύλων τους, καθώς ορισμένα από αυτά είχαν την ικανότητα να αναπτύσσουν καινούργια μέλη μετά από μερικές ημέρες.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι στα συγκεκριμένα πειραματόζωα το γονίδιο αυτό παρέμεινε ενεργοποιημένο μετά τη γέννα.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

AΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ TEL AVIV Επίδειξη κβαντικής αιώρησης (Vid)


Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο επίδειξης αιώρησης με τη χρήση κβαντικών υπεραγωγών οι οποίοι είναι "κλειδωμένοι" μέσα σε μαγνητικό πεδίο. Από το πανεπιστήμιο του Tel-Aviv

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

«Τρελή» τεχνολογία κάνει το πληκτρολόγιο να αναδύεται ανάγλυφα στην οθόνη αφής των smartphones(vid)

Τεχνολογία ίσον μαγεία... Αυτό είναι το μότο της εταιρείας Tactus Technology που, όπως υποδεικνύει το όνομά της, ειδικεύεται στις τεχνολογίες αφής (tactile) και η οποία στην ετήσια διεθνή έκθεση ψηφιακών τεχνολογιών με το ακρωνύμιο CES παρουσίασε το τελευταίο «τρελό» επίτευγμά της...
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανέπτυξε μία σειρά από prototypes έξυπνων κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών, όπου ένα άγγιγμα στην επιφάνεια αφής της οθόνης προκαλεί την εμφάνιση ως δια μαγείας ενός φυσικού πληκτρολογίου, το οποίο αναδύεται πραγματικά, υπό μορφή φυσαλίδων πάνω στην οθόνη, όπως επίσης μπορεί να εξαφανιστεί και πάλι με ένα άγγιγμα.
Στο βίντεο που ακολουθεί, ο CEO και ιδρυτής της εταιρείας Craig Ciesla παρουσιάζει μπροστά στην κάμερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εν λόγω τεχνολογία:

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Samsung Galaxy S5 : Έρχεται τον Απρίλιο με σαρωτή ίριδας ματιού!


Σύμφωνα με το Bloomberg, η Samsung ετοιμάζεται για το λανσάρισμα του  Galaxy S5 τον ερχόμενο Απρίλιο, το οποίο πιθανολογείται πως θα ενσωματώνει βιομετρική τεχνολογία eye-scanning.
Η τεχνολογία σάρωσης των ματιών του χρήστη, φαίνεται πως είναι η “απάντηση” της κορεάτικης εταιρείας στον σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων του iPhone 5S και θα χρησιμοποιείται στο νέο smartphone για το “ξεκλείδωμα” της ίδιας της συσκευής και πιθανότατα και λειτουργιών της, ή και authentication σε οnline υπηρεσίες.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Τηλέφωνο θα παρουσιάζει ολόγραμμα του συνομιλητή

Οταν η Πριγκίπισα Λέια εμφανίστηκε σαν ολόγραμμα στον Σκαιγουόκερ στην ταινία Star Wars του 1977 οι σκηνοθέτες δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι αυτή η τεχνολογία θα γινόταν πραγματικότητα 36 χρόνια μετά και μάλιστα με όνομα φόρο τιμής στο Star Wars saga.
Η Πολωνική εταιρεία Leia Display Systems που δανείζεται το όνομα της από την πριγκίπισσα Λέια, ετοιμάζει τα πρώτα τηλέφωνα με 3D ολογράμματα που θα δείχνουν στον χρήστη μία πλήρη εικόνα του συνομιλητή του.

KΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ; Το μυστήριο του εξωγήινου σήματος «Wow!» (vid)

Το πιο περίεργο σήμα που έχει καταγραφεί ποτέ από την αμερικανική Υπηρεσία Ερευνών Εξωγήινης Ζωής (SETI)
Μια νύχτα του καλοκαιριού του 1977, ένα ραδιοτηλεσκόπιο στο Ντέλαγουερ του Οχάιο κατέγραψε ένα σήμα, που διήρκεσε μόλις 72 δευτερόλεπτα, όμως τότε έμοιαζε ότι θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία.
Για αρκετές ημέρες το περίεργο σήμα παρέμενε στα «αζήτητα» στις μετρήσεις του SETI. Μέχρι που ο ερευνητής Τζέρι Έιμαν πρόσεξε τα δεδομένα.

Νανοσωματίδια εμποδίζουν την εξάπλωση του καρκίνου


Αμερικανοί επιστήμονες σχεδίασαν νανοσωματίδια με πρωτεΐνες που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και διαπίστωσαν ότι με τη βοήθειά τους μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του καρκίνου.

Τα νανοσωματίδια παραμένουν στο αίμα και σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα που διαφεύγουν από τους αρχικούς (πρωτοπαθείς) όγκους, για να δημιουργήσουν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell στην επιθεώρηση «PNAS», η ικανότητα των καρκίνων να εξαπλώνονται στο σώμα είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες στην πρόγνωση των ασθενών.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

H σκοτεινή ύλη του... εγκεφάλου μας!


Ποιο είναι το ξεχασμένο 90% του εγκεφάλου μας; Η νευρογλοία, κύτταρα που υπερβαίνουν σε αριθμό τους νευρώνες, αντιστοιχώντας σε περίπου δέκα για κάθε ένα νευρώνα. Και κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι κάνουν.
Κάποιες από τις συνήθεις λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι παγιωμένα λάθη. Ο όρος 'influenza' (γρίπη) προέρχεται από την ιταλική λέξη 'influence' (επιρροή), που αποτελεί έναν υπαινιγμό για την επίδραση που κάποτε πιστευόταν πως είχαν τα αστέρια στην υγεία μας. Οι Ευρωπαίοι εξερευνητές που έψαχναν για μια εναλλακτική πορεία για την Ινδία κατέληξαν στο Νέο Κόσμο και χωρίς να έχουν καταλάβει τι κάνουν, τιτλοφόρησαν τους εκεί κατοίκους 'Ινδιάνους'. Οι νευροεπιστήμονες έχουν κι εκείνοι το δικό τους παγιωμένο λάθος, κάτι που αποτελεί μια εντυπωσιακή γκάφα.

Μυστηριώδης κοσμική ακτινοβολία έπληξε τη Γη 1.200 χρόνια πριν


Ένα ανεξήγητο γεγονός και φαινόμενο ανακάλυψαν επιστήμονες στην Ιαπωνία. Μια ριπή εξαιρετικά ισχυρής ακτινοβολίας άφησε τα ίχνη της στον πλανήτη πριν από περίπου 1.200 χρόνια, αποκαλύπτει μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις του κοσμικού βομβαρδισμού στα δέντρα. Το φαινόμενο, όμως, παραμένει δυσεξήγητο.
 
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια στην Ιαπωνία εξέτασαν δακτυλίους δέντρων οι οποίοι σχηματίστηκαν κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι του 775 μΧ στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Τα ξέρατε; Δείτε τα κόλπα του πληκτρολογίου σας…


Μειώστε την ώρα που κάνετε δουλειές στον υπολογιστή με τα παρακάτω κολπάκια…


Κάποια ίσως να τα ξέρετε ήδη, κάποια ίσως να τα δείτε για πρώτη φορά, έιναι όμως όλα πέρα για πέρα χρήσιμα!
Alt+Tab: Πηγαίνει από το ένα ανοικτό πρόγραμμα στο άλλο
Ctrl+T: Ανοίγετε μια νέα καρτέλα
Ctr+S: Αποθήκευση
Ctr+W: Κλείνει το ενεργό παράθυρο ή την ενεργή καρτέλα του browser που χρησιμοποιείτε. Το ίδιο κάνει και το Alt+F4 Ctr+C και Ctr+V:
Copy/Paste Ctr+Z: Αναίρεση της ενέργειας που κάνατε, στο Word π.χ.

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Νέα μικροχειρουργική τεχνική για την καρδιά


Μια καινούργια τεχνική μικροχειρουργικής στην καρδιά, μπορεί να αντικαταστήσει τα χειρουργεία ανοικτής καρδιάς, όπως δηλώνουν γιατροί του Ινστιτούτου Καρδιακών Παθήσεων του Μοντρεάλ, οι οποίοι έχουν ήδη εφαρμόσει την τεχνική αυτή σε 500 ασθενείς.

Τα εργαλεία της χειρουργικής αποτελούνται από μια κάμερα, η οποία εντοπίζει τις βλάβες των αρτηριών/βαλβίδων ακόμη και από λεπτά νυστέρια που επεμβαίνουν για την θεραπευτική επέμβαση. Οι χειρουργοί λένε, ότι με την κάμερα βλέπουν μεγεθυμένα τα προβλήματα των αρτηριών/βαλβίδων κι έτσι παρεμβαίνουν με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Κοντά στη δημιουργία υπερυπολογιστή που θα μπορεί να αποκρυπτογραφεί τα πάντα βρίσκεται η NSA



Η αμερικανική NSA βρίσκεται κοντά στη δημιουργία ενός «κβαντικού υπολογιστή» που θα μπορεί να αποκρυπτογραφεί σχεδόν οποιαδήποτε κρυπτογράφηση, υποστηρίζει η «Washington Post», σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από τον Εντουαρντ Σνόουντεν.
Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, ο υπολογιστής πάνω στον οποίο εργάζεται η NSA, θα της επιτρέψει να σπάζει τους κώδικες πληροφορικής που προστατεύουν τραπεζικά και ιατρικά απόρρητα και πληροφορίες της κυβέρνησης ή του κόσμου των επιχειρήσεων. Η αμερικανική μυστική υπηρεσία, εργάζεται πάνω στο πρόγραμμα αυτό σε ειδικούς χώρους που αποκαλούνται «κλωβοί Φάραντεϊ» και οι οποίοι προστατεύουν από την ηλεκτρομαγνητική «μόλυνση» από το εξωτερικό.