Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Αποκρυπτογραφήθηκε ο δίσκος της Φαιστού ;


Σε μία προσευχή προς μία μάνα μεταφράζονται τα σύμβολα του δίσκου της Φαιστού, τα οποία οι ειδικοί προσπαθούν να διαβάσουν εδώ και έναν αιώνα, σύμφωνα με την τελευταία προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του αρχαίου αντικειμένου.

 Ως το πρώτο (μινωικό) CD-ROM περιγράφει τον δίσκο της Φαιστού ένας ειδικός, λόγω του τρόπου που είναι τοποθετημένες πάνω του οι διάφορες εικονογραφικές ενδείξεις. Ισχυρίζεται ότι ο δίσκος κρύβει μία προσευχή προς τη μεγαλη Μητέρα θεά, η οποία καταγράφεται με τη χρήση μίας αρχαίας γλώσσας, που αποτελείται από σύμβολα. 


Πρόκειται για τον Δρ Gareth Owens, του ΤΕΙ της Κρήτης, ο οποίος πιστεύει ότι ο δίσκος είναι αφιερωμένος στην μεγαλη Μητέρα, σύμφωνα με  δημοσίευμα της Daily Mail. Σε ομιλία του στο ΤΕΙ, ο Δρ Owens ισχυρίστηκε ότι “η πιο σταθερή λέξη και αξία [στον δίσκο] είναι η ‘μητέρα’ και συγκεκριμένα, η μάνα – θεά της μινωικής εποχής”. 

Κατά τα λεγόμενα του Δρ Owens, ο τρόπος ομαδοποίησης των συμβόλων του δίσκου, σε τρία μέρη της μίας όψης του, σχηματίζουν τη φράση “μεγάλη και σημαντική κυρία” (ή “σπουδαία γυναίκα”). Επιπλέον, στην άλλη όψη του δίσκου, ο καθηγητής εντόπισε και αναγνώρισε τη λέξη ΑΚΚΑ, η οποία, όπως λέει ο ίδιος, σημαίνει “έγκυος μητέρα”. 
Η ομάδα συμβόλων – κλειδί, σύμφωνα με τον καθηγητή, που σημαίνει “σπουδαία γυναίκα” Επομένως, πιστεύει ότι η μία πλευρά του δίσκου της Φαιστού είναι αφιερωμένη σε μία έγκυο γυναίκα, και η άλλη σε μία γυναίκα που γεννά. 
Όπως εξήγησε, δούλεψε για έξι χρόνια, μαζί με τον συνάδελφό του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, John Coleman, για να σπάσει τον κώδικα, και τώρα ισχυρίζεται ότι μπορεί να διαβάσει το 90% της μιας πλευράς. 
Λογικά, αναμένεται, τώρα, ο έλεγχος των ισχυρισμών του καθηγητή, προκειμένου να μάθει, επιτέλους, ο κόσμος, αν βρέθηκε η λύση του μυστηρίου του Δίσκου της Φαιστού ή αν το κυνήγι συνεχίζεται. Ο δίσκος της Φαιστού Ο δίσκος της Φαιστού είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα από την Μινωική πόλη της Φαιστού, στη νότια Κρήτη, και χρονολογείται, πιθανώς, στον 17ο αιώνα π.Χ.. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα. Ο δίσκος της Φαιστού (credit: Aserakov) Ανακαλύφθηκε σε υπόγειο του Μινωικού παλατιού της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη. Συγκεκριμένα, ήταν στις 3 Ιουλίου 1908, όταν ο Ιταλός αρχαιολόγος Luigi Pernier ανάκτησε αυτόν τον εντυπωσιακά άθικτο “δίσκο”. Ο δίσκος είναι φτιαγμένος από πηλό. 
Η μέση διάμετρός του είναι 15 εκατοστά και το μέσο πάχος του 1 εκατοστό. Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κ.α. Συνολικά, στις δύο όψεις του, υπάρχουν 241 σύμβολα -122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η – τοποθετημένα σπειροειδώς. 

Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες, με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου. Ο δίσκος έχει κεντρίσει τη φαντασία πολλών αρχαιολόγων, επαγγελματιών και μη, και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αποκρυπτογράφησής του. 
Στο πέρασμα των χρόνων, έχουν προταθεί πάρα πολλές ερμηνείες του κειμένου του, όπως ότι πρόκειται για τη διήγηση μίας ιστορίας, για ένα γεωμετρικό θεώρημα, ή για ημερολόγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για προσευχή.
Παρόλα αυτά η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποδεχθεί καμία από τις αποκρυπτογραφήσεις και ο δίσκος παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. Βίντεο από παλαιότερη ομιλία του Δρ Owens, στο TEDx Ηρακλείου .



http://papaioannou-giannis.net