Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Τρεις επιστήμονες είδαν πρώτοι τα μυστικά του νανόκοσμου και κέρδισαν το φετινό Νόμπελ Χημείας

Στους Ερικ Μπέτζιγκ, από το Ιατρικό Ινστιτούτο Χάουαρντ Χιουζ στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, Στέφαν Χελ, από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν και το γερμανικό ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο στη Χαϊδελβέργη και Γουίλιαμ Μέρνερ, από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ απονέμεται το φετινό Νόμπελ Χημείας, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή των βραβείων στη Στοκχόλμη.



Οι τρεις επιστήμονες τιμώνται για την ανάπτυξη του νανοσκοπίου, ενός προηγμένου οπτικού μικροσκοπίου, που μπορεί να «δει» τα μόρια στο εσωτερικό των κυττάρων. Οπως σημειώνει η επιτροπή στην ανακοίνωσή της, οι ερευνητές βελτίωσαν την ανάλυση του οπτικού μικροσκοπίου με πρωτοποριακές μεθόδους και έτσι, οι επιστήμονες πλέον μπορούν να ανακαλύψουν τα μυστικά του νανόκοσμου.

Η επιτροπή απένειμε το βραβείο για δύο διαφορετικές μεθόδους, μια που ανέπτυξε ο Μέρνερ το 2000, και μία άλλη, που ανέπτυξαν ξεχωριστά οι Χελ και Μπέτζιγκ το 2006.

Με τα νανοσκόπια, οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν ιούς, πρωτεΐνες και μόρια, μικρότερα από 0.0000002 μέτρα.

«Σήμερα, τα νανοσκόπια χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο, και βοηθούν να παράγεται καθημερινά, νέα πολύτιμη γνώση, που προσφέρει τα μέγιστα στην ανθρωπότητα», καταλήγει η ανακοίνωση της επιτροπής.
tanea

Οι ανακοινώσεις της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας ξεκίνησαν τη Δευτέρα με το Νόμπελ Ιατρικής - Φυσιολογίας και συνεχίστηκαν με το Νόμπελ Φυσικής την Τρίτη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη, Ειρήνης την Παρασκευή και Οικονομικών Επιστημών τη Δευτέρα.

Η εκδήλωση απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.