Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Βουτιά στο κενό!


Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη
Για τρίτη χρονιά διεξάγεται στην Αθήνα το Athens Flying Week, ένα μοναδικό υπερσόου στο οποίο συμμετέχουν αεροπλάνα και ελικόπτερα. Από τα πιο μικρά μέχρι τα επιβλητικά F16 και με πιλότους που έχουν έρθει από ολόκληρο τον κόσμο για να μυήσουν τους φίλους των αιθέρων στη μαγική αίσθηση που νιώθεις όταν βρίσκεσαι εκεί ψηλά...

Το ελικόπτερο των Flying BullsΜεταξύ αυτών βρίσκεται και ένα από τα δύο ακροβατικά ελικόπτερα της ομάδας Flying Bulls που υπάρχουν στον κόσμο. Το συγκεκριμένο δεν είναι ένα κοινό ελικόπτερο, αλλά ένα υπερσύγχρονο εργαλείο που απαιτεί τέλειους χειρισμούς από τους πιλότους και αμέτρητες εργατοώρες από κορυφαίους μηχανικούς, οι οποίοι πρέπει να το διατηρούν απλώς... καινούργιο. Με αυτό το εντυπωσιακό ελικόπτερο βρεθήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε πάνω από τις Αφίδνες και ζήσαμε μια εμπειρία που για να την ολοκληρώσεις χρειάζεται να έχεις αποβάλει την αίσθηση του φόβου...
​Το ελικόπτερο μπορεί να κινείται προς πάσα κατεύθυνση, ακόμα και ανάποδα

Αρχικά συναντήσαμε τους ανθρώπους της Red Bull και με τη βοήθεια των στρατιωτικών του αεροδρομίου στο Τατόι βρεθήκαμε στο σημείο της πτήσης. Εκεί μας περίμενε το BO-105 CB, ένα ελικόπτερο βάρους 2,4 τόνων, με 270 χλμ./ώρα ανώτατη ταχύτητα, εξοπλισμένο με δύο κινητήρες που καταναλώνουν 230 λίτρα καύσιμο την ώρα. Το μυστικό, όμως, του συγκεκριμένου ελικοπτέρου βρίσκεται στις ικανότητές του, καθώς μπορεί να κινείται προς πάσα κατεύθυνση, με οποιονδήποτε καιρό, αλλά και... ανάποδα, αν φυσικά ο πιλότος το επιθυμεί. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα δύο που υπάρχουν στον κόσμο με πιστοποίηση για ακροβατικά και έχει έδρα στην Αυστρία. Οι πιλότοι που μπορούν να πετάξουν με αυτό είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και ανήκουν στην επίλεκτη ομάδα των Flying Bulls.

Λίγο πριν πετάξουμε με ένα από τα δύο πιστοποιημένα ακροβατικά ελικόπτερα του κόσμου!!!
Λίγο πριν πετάξουμε με ένα από τα δύο πιστοποιημένα ακροβατικά ελικόπτερα του κόσμου!!!

Πετώντας με έναν από τους κορυφαίους πιλότους
O Siegfried Schwarz, γνωστός και ως «Blacky», είναι ένας από αυτούς και ο πιλότος που είχαμε την τύχη και χαρά να πετάξουμε 
O Siegfried Schwarz
O Siegfried Schwarz
μαζί του. Αυστριακός στην καταγωγή, έδειχνε τόσο πριν όσο και μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια της πτήσης, άνετος και ήρεμος. Η ηρεμία του μας... καθησύχασε, προσωρινά θα λέγαμε, μέχρι που βρεθήκαμε να πετάμε κοντά στα 2.000 πόδια πάνω από την αττική γη. Με συγκυβερνήτη τον Nicolas Boulenger, ο Siegfried Schwarz άρχισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Έτσι, μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις και υποδείξεις (του τύπου, αν δεν αισθανθούμε καλά, να το... πούμε), ξεκίνησε η απόλυτη εμπειρία.

Αναμνηστική φωτογραφία με τον 'Blacky', έναν από τους κορυφαίους πιλότους ακροβατικών στον κόσμο...
Αναμνηστική φωτογραφία με τον 'Blacky', έναν από τους κορυφαίους πιλότους ακροβατικών στον κόσμο...


Σκηνές από ταινία
Το ελικόπτερο άρχισε να σκαρφαλώνει κάθετα, ξαφνικά να... σταματά και να πέφτει στο κενό. Ανάποδη 
πτήση, τούμπες 360 μοιρών και απότομες κινήσεις συνέθεσαν ένα σκηνικό που έκανε τον ιδρώτα να εμφανίζεται στο πρόσωπο και την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο. Τα 3 g που αγγίξαμε ήταν η απόδειξη ότι κάτι δεν... πήγαινε καλά ή μάλλον πήγαινε, αρκεί να μπορούσες να αντέξεις τόσο μεγάλη πίεση. Η εικόνα του κόσμου ανάποδα, το να μην ξέρεις πού βρίσκεται ο ουρανός και να αισθάνεσαι την έλλειψη της βαρύτητας δεν μπορούν να περιγραφούν με λέξεις.

Ύστερα από περίπου 20 λεπτά και ζητώντας ακόμα περισσότερα κόλπα, η πτήση σταθεροποιήθηκε και τα πάνω ήρθαν... κάτω. Η επιστροφή στη βάση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τατόι πλησίαζε και μαζί ολοκληρωνόταν η πτήση που αξίζει να παρακολουθήσετε στο σχετικό βίντεο του zougla.gr.
Το να πετάς ανάποδα δεν είναι και εύκολο πράγμα...
Το να πετάς ανάποδα δεν είναι και εύκολο πράγμα...


Ζήσε την εμπειρία...
Από τη μεριά μας είχαμε τη δυνατότητα να πετάξουμε και να σας μεταφέρουμε τη μοναδική εμπειρία που ζήσαμε. Ωστόσο, το να απολαύσεις από κοντά και να θαυμάσεις τις ικανότητες πιλότου και ελικοπτέρου είναι μια ευκαιρία που θα την έχεις ελάχιστες φορές στη ζωή σου.

Μια τέτοια ευκαιρία αποτελεί το Athens Flying Week, που για ακόμα μια χρονιά έχει συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των πιλότων της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε ένα αληθινό πάρτι στους αιθέρες. 

Δείτε το βίντεo






Αυτήν την κίνηση μας έκανε ο Αυστριακός πιλότος αρκετές φορές και είδαμε τον κόσμο... ανάποδα
Αυτήν την κίνηση μας έκανε ο Αυστριακός πιλότος αρκετές φορές και είδαμε τον κόσμο... ανάποδα


Έπειτα από μια τέτοια εμπειρία είναι λογικό να σου βγει η γλώσσα και ο ιδρώτας να στάζει...
Έπειτα από μια τέτοια εμπειρία είναι λογικό να σου βγει η γλώσσα και ο ιδρώτας να στάζει...


Εικονολήπτης: Χαράλαμπος Αγγλόπουλος

zougla.gr