Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ένα...καλαμάκι που φτιάχτηκε για να σώζει, ζωές



Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι - το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού - είναι χωρίς πρόσβαση σε ασφαλή υδροδότηση. Αυτή την... στιγμή, περίπου το ήμισυ των φτωχών σε όλο τον κόσμο, υποφέρουν από ασθένειες λόγω του μολυσμένου νερού, εκ των οποίων πάνω από 6.000 (κυρίως παιδιά) πεθαίνουν κάθε μέρα από την κατανάλωσημη ασφαλούς πόσιμου νερού.

    Οι πιο δολοφονικές ασθένειες στον κόσμο, όπως η χολέρα και ο τυφοειδής πυρετός οφείλονται στην κατανάλωση μολυσμένου νερού.
    Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω, είναι μία πρακτική λύση που ονομάζεται "LifeStraw" (καλαμάκι της ζωής), μία εφεύρεση που μπορεί να αποδειχθεί από τις πιο σωτήριες στην ιστορία του ανθρώπου. Το "LifeStraw", είναι ένας πλαστικός σωλήνας μήκους 25 με 29 εκατοστά που περιέχει ένα φίλτρο. Η τιμή του θα είναι πολύ χαμηλή, περίπου 1,5 ευρώ.
Η ιστορία του LifeStraw...
    Το LifeStraw, λοιπόν, το "καλαμάκι της ζωής", είναι ένα φίλτρο νερού, που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για να φιλτράρει το νερό με τέτοιο τρόπο, ώστε μπορούν να πιουν με ασφάλεια.
    Καθένα απ' αυτά μπορεί να φιλτράρει ένα μέγιστο 1000 λίτρων νερού, η οποία είναι αρκετή για ένα άτομο, για έναν ολόκληρο χρόνο. Αφαιρεί το... 99,9999% των πλωτών βακτήριων και το... 99,9% των παρασίτων.
    Το LifeStraw, σχεδιάστηκε από τον Ελβετό Vestergaard Frandsen για τους ανθρώπους που ζουν σε αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες. Ίσως και για έναν στόχο μεγαλύτερο, την καταπολέμηση ενός τμήματος της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει να κάνει με την έλλειψη νερού.
    Τα "καλαμάκια της ζωής" διανεμήθηκαν στο σεισμό στην Αϊτή το 2010, στις πλημμύρες του Πακιστάν κατά την ίδια χρονιά, και στις περσινές πλημμύρες της Ταϊλάνδης.


http://roykoymoykoy.blogspot.gr/