Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες ερευνών, επιστήμονεςσυνέθεσαν “εξωγήινο” DNA


Μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες ερευνών, επιστήμονες του Scripps Research Institute (La Jolla, California) συνέθεσαν “εξωγήινο” DNA που περιλαμβάνει 2 τεχνητές αζωτούχες βάσεις (X, Y) και το τοποθέτησαν επιτυχώς μέσα σε ζωντανό βακτήριο E.Coli, το οποίο συνέχισε κανονικά την αντιγραφή και τη μετάφραση του.
Έτσι, έχουμε ένα ζωντανό κύτταρο με αποθηκευμένη “αυξημένη” γενετική πληροφορία που μπορεί να την κληρονομήσει στους διαδόχους του.

Σύνθεση DNA είχε γίνει επιτυχημένα και στο παρελθόν, αναφέρει το techgear.gr, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρέμβαση στις θεμελιώδεις μονάδες του με την προσθήκη τεχνητών αζωτούχων βάσεων. Θυμηθείτε ότι οι 4 φυσικές αζωτούχες βάσεις σχηματίζουν σε τριάδες 20 αμινοξέα, ο συνδυασμός των οποίων δίνει τη δομή των πρωτεϊνών. Επομένως, με 6 αζωτούχες βάσεις ο αριθμός των αμινοξέων αυξάνεται σε 172 και οι συνδυασμοί για νέες πρωτεΐνες αυξάνονται εκθετικά.
Σύμφωνα με τον Floyd Romesberg, επικεφαλής της έρευνας: «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ζωντανό κύτταρο με αποθηκευμένο το ενισχυμένο γενετικό υλικό…..Όταν έχεις στα χέρια σου ένα βιβλίο με λέξεις από συνδυασμό 4 γραμμάτων, τότε δεν έχει και τόσες πολλές ιστορίες να σου πει. Με περισσότερα γράμματα έχεις περισσότερους συνδυασμούς, περισσότερες λέξεις και περισσότερες ενδιαφέρουσες ιστορίες».
Εάν όλα πάνε καλά και στο μεταξύ δεν έχουν δημιουργήσει κάποια νέα μορφή καρκίνου από τις αλλοιώσεις του DNA, σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα τους για νέα εμβόλια και καλύτερα στοχευμένα φάρμακα.
defencenet.gr