Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Σπιτική οδοντόκρεμα, χωρίς τα δηλητήρια του εμπορίου!!

Εάν ψάχνετε ένα εναλλακτικό προϊόν για να βουρτσίσετε τα δόντια σας, υπάρχουν επιλογές. Υπάρχουν βιολογικές και φυσικές οδοντόπαστες στο εμπόριο, σαφώς πιο ακριβές από τις απλές, χωρίς όμως τα βλαβερά συστατικά των συμβατικών.
Ωστόσο μερικές από αυτές περιέχουν κάποια από τα συστατικά που δε θέλουμε, οπότε να είστε προσεκτικοί όταν τις αγοράζετε και να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και να το κάνετε σωστά: Διάβασε τις ετικέτες σωστά…
Η άλλη λύση είναι να μάθουμε να παρασκευάζουμε τη δική μας οδοντόπαστα. Μόλις συνειδητοποιήσετε πόσο απλό είναι, δε θα ξανά πληρώσετε για να την αγοράσετε έτοιμη από το εμπόριο. Τα βασικά υλικά που περιέχει η σπιτική εκδοχή είναι πάνω – κάτω παρόμοια, οπότε μπορείτε και να πειραματιστείτε ακόμα. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να είναι σε μορφή πάστας, ακόμα και σε σκόνη κάνει την ίδια δουλειά.

Η μαγειρική σόδα από μόνη της κάνει θαύματα. Μπορείτε να προσθέσετε αλάτι για ήπιο αλλά και βαθύτερο καθαρισμό ή ακόμα και σκόνη από μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο ή μαγνήσιο ή και συνδυασμό τους (και τα δύο θα τα βρείτε στο φαρμακείο). Επίσης το οξυζενέ είναι μια καλή προσθήκη, ακριβώς πριν το βούρτσισμα. Και αυτό γιατί το οξυζενέ χάνει τη δύναμη του αν παραμείνει σε έτοιμο, από πριν δηλαδή, διάλυμα. Μπορείτε ακόμα να ξεπλύνετε το στόμα σας, μετά το βούρτσισμα, με οξυζενέ αραιωμένον με νερό. Το λάδι καρύδας μετατρέπει τη σκόνη σε πάστα, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και προσδίδει ευχάριστο άρωμα. Δε πρέπει να λείπει από την οδοντόπαστα σας.
Βέβαια η γεύση του αλατιού δεν είναι και η πιο ευχάριστη στο στόμα, οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κάποιου είδους γλυκαντικό, όπως στέβια ή ξυλιτόλη, που προστατεύει από τη τερηδόνα. Ποτέ τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ζαχαρίνη.
Παρακάτω σας δίνω μια συνταγή οδοντόπαστας που καθαρίζει, καλύπτει τις ανάγκες των δοντιών και έχει καλή γεύση.
Καλό ανακάτεμα των συστατικών και είναι έτοιμη. Βάλτε τη σε ένα βαζάκι για να μπορείτε να παίρνετε απευθείας με την οδοντόβουρτσα. Με αυτή την απλή συνταγή, με λίγο οδοντικό νήμα και με σωστή διατροφή (λήψη των απαραίτητων μεταλλικών στοιχείων) θα διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή και λευκά. 
Σχόλιο τροφής: Αντί για αλάτι και σόδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στάχτη!
ΠΡΟΣΟΧΗ 
Η υγρή γλυκερίνη που προτείνεται σε πολλές συνταγές στο διαδίκτυο, αντί για το λάδι καρύδας που δίνω εγώ, δεν ενδείκνυται. Ναι μεν θα δώσει στη σπιτική οδοντόκρεμα πιο κρεμώδη υφή, αλλά επίσης θα δημιουργήσει ένα film πάνω στα δόντια το οποίο δεν επιτρέπει να εισχωρήσουν τα μεταλλικά στοιχεία και δεν ευνοεί τη φυσική «επιδιόρθωση» των δοντιών. Αποτέλεσμα είναι να σαπίζουν τα δόντια εκ των έσω. Για να είμαι πιο ακριβής το film που προανέφερα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 20 εκπλύσεις με νερό για να φύγει από την επιφάνεια των δοντιών. 


 http://www.proionta-tis-fisis.info