Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Tesla: Εργοστάσιο-γίγας αλλάζει το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων – 30% φθηνότερες μπαταρίες Li-ion


Την προηγούμενη εβδομάδα η Tesla ανακοίνωσε τα σχέδιά της να κατασκευάσει ένα “εργοστάσιο-γίγα” εντός της επόμενης τριετίας για την κατασκευήμπαταριών ιόντων-λιθίου που θα κινούν τα ηλεκτροκίνητα οχήματά της.
Πρόκειται για μια επένδυση-μαμούθ της τάξης 5 δισ. δολαρίων. Η μονάδα σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2017 και μέχρι το 2020 θα μπορεί να κατασκευάζει όσες μπαταρίες λιθίου παρήχθησαν παγκοσμίως το 2013. Η μονάδα θα έχει ανώτατη παραγωγική ικανότητα της τάξης των 50 GWh.

Το νέο “υπερ-εργοστάσιο” της Tesla θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής των μπαταριών ιόντων-λιθίου κατά 30% , επίδοση που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω την τιμή του επικείμενου οικογενειακού τετράπορτου Model E.
Άλλωστε, μπαταρία αντιστοιχεί σε κόστος 20%-40%επί της συνολικής τιμής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Η Tesla δεν αποκάλυψε την τοποθεσία του νέου εργοστασίου, ωστόσο εξετάζει διάφορες τοποθεσίες στις νότιες Πολιτείες, Νεβάδα, Νέο Μεξικό, Αριζόνα και Τέξας.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά σχέδια, η νέα μονάδα θα απασχολήσει 6500 εργαζομένους και οι εγκαταστάσεις της θα καταλάβουν έκταση 4000 στρεμμάτων.
Όπως φαίνεται και στις μακέτες που αποκάλυψε η εταιρεία, το εργοστάσιο θα τροφοδοτείται ενεργειακά από συστοιχίες φωτοβολταϊκών και αιολικών που θα εγκατασταθούν στον περιβάλλοντα χώρο.
Η Tesla φιλοδοξεί η νέα μονάδα-γίγας να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου πώλησης 500.000 οχημάτων Model E sedan ως το 2020.