Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Πλαστικό από αέρα “κοπανιστό” αντί για πετρέλαιο λύση για την Κλιματική Αλλαγή

Φανταστείτε να σας δινόταν η ευκαιρία να κάνετε κάτι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τι θα επιλέγατε;
Ο εκμηδενισμός των συγκεντρώσεων άνθρακα στην ατμόσφαιρα στα προβιομηχανικά επίπεδα θα αποτελούσε μια λύση. Παρόλα αυτά, με τους ισχύοντες ρυθμούς παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα -κάθε χρόνο προστίθενται 2,1 μέρη ανά εκατομμύριο με αυξητικές τάσεις- εάν δεν μειώνονταν οι εκπομπές ρύπων πολύ σύντομα θα επιστρέφαμε στο σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.
Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να αφαιρέσετε διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα για να το μετατρέψετε σε κάτι χρήσιμο, που απαιτεί το συγκεκριμένο αέριο για να παραχθεί;

Αυτό ακριβώς είναι το σκεπτικό πίσω απόν την τεχνολογία που αναπτύσσει η εταιρεία Newlight Technologies. Η κατοχυρωμένη τεχνολογία της αποσπά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το μετατρέπει σε μακρές αλυσίδες μορίων πολυμερών που λειτουργούν ως υποκατάστατα των πλαστικών που παράγονται από το πετρέλαιο.
Κάθε κιλό πλαστικού παράγει πέντε κιλά διοξειδίου του άνθρακα.  Με τη μέθοδο της Newlight όχι μόνο παρακάμπτεται η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, αλλά αφαιρείται ακόμα μισό κιλό του ρύπου από την ατμόσφαιρα.
Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού ανέρχεται σε 35 κιλά ανά κάτοικο του πλανήτη και αυξάνεται κατά 3% ετησίως, η μετάβαση σε μια τέτοια μέθοδο παραγωγής πλαστικού αποτελεί ευκαιρία για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 2 εκατ. τόνους ετησίως ή 4,7% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η μέθοδος της Newlight είναι εμπνευσμένη από τη φύση. Αφαιρεί μόρια άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τα επανατοποθετεί για τη δημιουργία μακρών αλυσίδων θερμοπλαστικών πολυμερών απόδοσης αντίστοιχης με τα συμβατικά πλαστικά με χαμηλότερο κόστος παραγωγής.